Hopp til hovedinnholdet

Er det mulig å flytte hjemmefra før jeg fyller 18?

Jente 16 år
 

Spørsmål

jeg har ikke hatt det så bra hjemme i et par måneder nå og har selvskadet og tenkt på selvmord. før sommerferien følte jeg meg alene selv om klassemiljøet var greit/bra, men jeg har ikke mange venner å være med. Jeg føler ikke at foreldrene mine bryr seg om jeg trives eller om jeg har det bra psykisk. Jeg har symptomer på angst, depresjon og spiseforstyrrelser og har prøvd å nevnt det til foreldrene mine men de har ikke brydd seg. jeg føler at de bare kritiserer meg. i et par år nå har jeg følt at de oppfører seg mindre som foreldre og bare er her for å betale for meg og ha tak over hodet mitt. jeg bor i kongsberg og siden høsten 2017 har jeg pendlet til Drammen for å gå på Kunst, Design og Arkitektur linje. jeg og en venninne som bor i oslo har snakket om at jeg kan flytte inn til henne og foreldrene hennes og gå på skole der, hun mener foreldrene hennes mest sannsynlig tillater det. Jeg har et par venner som bor nærme. jeg tror det hadde hjelpet veldig mye, er det mulig?

Besvart 08.08.2018 13:49
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Jeg forstår godt at du har det vanskelig når du ikke opplever å bli sett eller forstått av foreldrene dine. Det er typisk at mange ungdomsforeldre trekker seg vekk fra ungdommene sine når de blir eldre, kanskje i beste mening, fordi de tror ungdommene ikke trenger dem like mye som før. Men her setter du ord på at det nok ikke er sånn - mange ønsker faktisk mer kontakt med foreldrene sine enn det de får. Jeg tror du deler denne opplevelsen med mange andre ungdommer! Hvis det i tillegg er slik at du føler deg ensom og ikke har mange venner der du bor nå forstår jeg at du tenker på å flytte som et alternativ. 

Du spør om du kan flytte til en venninne i Oslo. Det første som da må på plass er at du får dine foreldres tillatelse til å flytte. Det er nemlig foreldre som har ansvaret for sine barn fram til de er myndige. Dette vil si at de har det juridiske, økonomiske og medisinske ansvaret for deg fram til du er 18 år. Men når det er sagt; det er selvsagt fullt mulig for deg å bli enig med foreldrene dine om å bo hos venninnen din hvis alle tenker at dette er en god løsning, og hvis dere lager gode avtaler slik at det er tydelig for både foreldrene dine, foreldrene til din venninne, og for deg, hvordan dette skal foregå. Dere bør ha en god og tydelig felles prat alle sammen før dere bestemmer dere. 

Tror du foreldrene dine er enige i at det kunne være godt for deg å bo vekke en stund? Uansett - hvis det skulle vise seg at du flytter ut (kanskje bare for en periode?) vil det fortsatt være dine foreldre som har det lovmessige ansvaret for deg. De har plikt til å forsørge deg selv om du flytter ut. De fortsetter å ha foreldreansvaret for deg til du er 18 år gammel, uansett hvor du bor.

Det er flott at du vil gjøre noe når du har det vanskelig hjemme. Det å flytte ut vil trolig gi deg et pusterom og litt avstand fra det som er vanskelig. Men familien din er noen du uansett skal ha en relasjon til videre i livet. Da kan det være lurt å investere litt tid og krefter i å rydde opp i det som er vanskelig mellom deg og foreldrene dine. Jeg mener det er viktig for dem å høre at du savner kontakt med dem. Fortell dem hva du savner og hva du ønsker deg isteden. Det kan være en god investering uansett hvor du ender opp med å bo. Trenger du hjelp til å få snakket med foreldrene dine kan et godt sted å ta kontakt være ditt nærmeste familievernkontor. Det er et gratis tilbud og de som jobber der er proffe i å snakke med familier i konflikt. De er familieterapeuter og psykologer. Du kan kontakte dem på egenhånd først uten å måtte si noe til mamma og pappa. Så kan de som jobber der hjelpe deg å finne en måte å snakke med dem på. 

Men til slutt vil jeg bare si- at hvis dine foreldre ikke forstår, og hvis de ikke godkjenner at du flytter til din venninne og ting bare fortsetter å være vanskelig, så kan du også kontakte barnevernet og fortelle til dem det du har skrevet her til oss. Barnevernet kan også ta vurderingen på om du skal flytte hjemmefra eller ikke. Det er de som hjelper barn å vurdere hvilken annen løsning som vil være best for barnet og familien slik situasjonen er akkurat nå. De kan hjelpe deg å få snakket ordentlig med mamma og pappa om hvordan det at de ikke bryr seg påvirker deg negativt. De kan bestemme at du skal flytte selv om foreldrene dine er uenig. Dette med selvskading og selvmordstanker er det veldig viktig at noen hjelper deg å ta tak i, og kanskje skal du snakke med noen om dette uavhengig av om du flytter eller ei? Kanskje kan skolen og helsesøster også være med å samarbeide her? 

Hvordan utfallet blir i din situasjon, det er vanskelig for meg å si. Men jeg håper at mine tips kan være til hjelp. Jeg ønsker deg alt godt og lykke til. Håper det blir bedre for deg snart, uansett om du flytter ut eller ikke.

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Flytte for å gå på skole – kan foreldre nekte deg?

Gutt diskuterer med faren sin (colourbox.com)

Planlegger du å gå på en skole langt unna? Irritert fordi foreldrene dine nekter deg å flytte hjemmefra? For man har jo rett til å velge hvilken skole man vil gå på selv, har man ikke? Eller? Her finner du reglene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra