Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer på om foreldre kan nekte meg å flytte hjemmefra?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på om foreldre kan nekte meg å flytte hjemmefra? Jeg har et ønske om å flytte 9 timer unna dem for å være nærmere kjæresten min som jeg har vært sammen med i nesten 2 år. Dem sier at jeg er for ung og må derfor vente et år, altså til jeg fyller 18 år. Men problemet er at da vet jeg at jeg ikke kommer inn på skolen i denne byen fordi alle som har utveksling nå i VG2 kommer tilbake neste år til VG3 og da skal de ha alle skoleplassene. Jeg kom inn på denne skolen bare fordi mange reiste på utveksling i år, ellers hadde jeg ikke komt inn fordi jeg har ikke ungdomsrett siden jeg ikke bor i dette fylket. I tilleg har jeg jobbet i nesten 2 år nå for å komme inn på denne skolen og nå som jeg endelig har oppnådd det vil foreldrene mine ta det fra meg. Så, kan foreldrene mine nekte meg å flytte til kjæresten min og kan de nekte meg å gå på denne skolen hvor han bor? Eller har jeg noen rettigheter innen dette emnet?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du stiller oss spørsmål!

Så lenge du ikke er myndig er det dine foreldre som er verger for deg, og som dermed kan bestemme om du kan flytte eller ikke. 

Hva er grunnen til at de ikke lar deg flytte? handler det om at de ikke vil betale, ikke er enig med skolevalget ditt eller ikke vil at du skal flytte sammen med kjæresten din? har du snakket med dem om hvorfor der er så i mot dette? Har du fortalt dem hvor viktig det å gå på akkurat den skolen er?

Mange foreldre er redd for at hvis barna deres flytter sammen med kjæresten for tidlig så vil utdanning bli bortprioritert. Mange foreldre er også redde for at døtrene deres skal bli gravide for tidlig slik at de ikke får noen utdannelse i det hele tatt.

har du nikket grundig med foreldrene dine om hvilke bekymringer de har og hvilke drømmer du har? En viktig ting er at de kjenner kjæresten din. Dersom foreldrene dine og kjæresten din går godt over ens er sjansen for at de sier ja større. 

Det er mulig for dere å få hjelp til å snakke bedre sammen ved familievernkontoret der dere bor. De er eksperter på å hjelpe familier å snakke bedre sammen på. Trenger du noen å snakke med om hvordan du har det. Mange synes det er godt å snakke med helsesøster eller sosiallærer. Helsestasjonen for ungdom kan også være et godt sted.

Legger også ved noen artikler som kanskje kan hjelpe deg.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Hva koster det å bo?

Kalkulator og budsjett (foto: ung.no)

Hva bruker du penger på når du bor for deg selv? Sett opp et budsjett, så får du kontroll over pengene dine.

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Kan foreldrene dine nekte deg å flytte for å gå på skole?

Gutt diskuterer med faren sin (colourbox.com)

Hva gjør du hvis du ønsker å gå på en linje de bare har på en videregående som ligger for langt unna? Kan foreldrene dine da nekte deg å flytte dersom de ikke vil at du skal det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra