Hopp til hovedinnholdet

Kan støy fra utleier gi meg rett til kortere oppsigelsestid?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg har leid en kjellerleilighet i ca. 3 måneder og plages veldig av bråk fra huseierne og særlig deres barn. På visning spurte jeg om det er lytt i leiligheten. Jeg fikk da vite at det kanskje bråker litt om morgenen når den minste datteren løper i trappen, men at man ellers ikke hører noe. Et par uker etter at jeg flytter inn får jeg beskjed om at det skal settes inn en ekstra rømningsvei inn til deres del av huset. Jeg får vite at døren er midlertidig og snart vil erstattes med en tykkere branndør. Det har nå gått tre måneder og den tynne døren er der enda. Det er ekstremt lytt og jeg hører huseierne og barnas samtaler når de snakker lavt sammen i rommet ved siden av. Jeg vekkes hver eneste dag kl 7 om jeg ikke bruker ørepropper. Jeg opplever det også veldig sjenerende at de lett hører meg og mine gjester når jeg har besøk. Jeg har klagd flere ganger, men ingenting skjer. Vil så gjerne flytte herfra. Kan denne feilinformeringen være et grunnlag for reduksjon i (3mnd) oppsigelstid?

Besvart 08.01.2019 16:39
 

Svar
Hei

Det er fullt forståelig at du opplever dette som sjenerende og plagsomt. Dessverre gir ikke husleieloven noen åpning for å forkorte oppsigelsestiden.

Det er allikevel mulig å inngå en avtale med utleier om en annen utflyttingsdato, eller en avtale om kortere oppsigelsestid, så lenge utleier er villig til å gå med på det. Pass i så fall på at du får denne avtalen på e-post eller SMS, slik at du kan dokumentere at den finnes.

Alternativet til oppsigelse er å heve leiekontrakten, men for at du skal kunne gjøre det må boligen være nærmest ubeboelig. Det ser dessverre ikke ut som om det er tilfellet her. Dersom du hever uten å ha godt nok grunnlag, kan du bli erstatningspliktig for utleiers tapte leieinntekter.

Utgangspunktet blir derfor at du må forholde deg til den avtalte oppsigelsestiden på tre måneder, men dersom utleier går med på det, kan en annen oppsigelsestid avtales.

Hilsen Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Leie bolig? Dette må du vite om leiekontrakten!

Gutt og jente maler

Kan du skrive leiekontrakt når du er under 18 år? Kan utleier øke husleien når han vil? Her får du svar på noen av de vanligste spørsmålene om å leie bolig!

Les mer

Hvordan sier jeg opp leieavtalen?

Jente sitter på en benk og skriver på laptopen sin (www.colourbox.com)

Ønsker du å si opp leieavtalen din, men usikker på når og hvordan du skal gjøre det? Det er lurt å sjekke hva som er avtalt i leiekontrakten din, men også det som står i husleieloven.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra