Hopp til hovedinnholdet

Medleietakeren min flytter ut, og utleier vil øke leien. Kan han det?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg flyttet inn i min nåværende leilighet 1. juli 2018. Leier sammen med en annen person som flytter ut i februar 2019, da får jeg kjøkkem og bad for meg selv, men ikke det ekstra rommet. Nå sier utleier at dersom jeg fremdeles ønsker å leie videre da så vil leien min øke med 2000kr. 1) Har de rett til å øke min husleie med dette beløpet når jeg ikke har bodd der 1 år enda? 2) I juli 2019 har jeg bodd der ett år, har de rett til å øke husleien min mer enn tilsvarende konsumprindeksen? 3) Hvis de ikke ønsker å fortsette utleie hvis de ikke får de 2000kr ekstra, og kontrakten gjelder tom 2021, da har de vel rett til å avslutte leieforholdet? I kontrakten står det slik: «Partene kan i leieperioden si opp leieforholdet med 2 måneders frist til fraflytting ved utløpet av den kalendermåned fristen løper ut.»

Besvart 08.01.2019 16:46
 

Svar
Hei

Utleier har ikke lov til å øke husleien når utleier selv vil det. Utleier må forholde seg til de reglene som finnes i husleieloven om husleieøkning, og det er riktig som du sier at husleieøkning først kan skje etter ett år, ved å tilpasse leien til endringen i konsumprisindeksen.

Utgangspunktet i en sak som dette er at du skal betale den samme husleien, og at utleier skal finne en ny leietaker som kan flytte inn på din medleietakers rom. Det kan virke på meg som om utleiers forslag er at du blir boende alene, mot at du betaler en høyere husleie, uten at du får disponere over din medleietakers rom. Hvis du ønsker dette, kan du velge å gå med på en slik avtale, men da må du passe på at den gjøres skriftlig, f.eks. ved at dere underskriver en ny leiekontrakt, der du alene er oppført som leietaker.

Når det er avtalt gjensidig oppsigelsesadgang, kan utleier også si opp leieavtalen. Allikevel er det slik at utleiers oppsigelse må oppfylle en del krav som husleieloven stiller. Blant annet må utleier oppgi en grunn til oppsigelsen, og det er et begrenset antall grunner som er gyldige. Det er ikke en gyldig grunn at du nekter å akseptere en ulovlig leieøkning.


Hilsen Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Leie bolig? Dette må du vite om leiekontrakten!

Gutt og jente maler

Kan du skrive leiekontrakt når du er under 18 år? Kan utleier øke husleien når han vil? Her får du svar på noen av de vanligste spørsmålene om å leie bolig!

Les mer

Rettigheter som leietaker

Fire ungdom sitter rundt et bord og spiller kort. (www.colourbox.com)

Visste du at du har rett til å nekte utleier adgang til hybelen eller leiligheten din? Sjekk oversikten for noen av rettighetene du har som leietaker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra