Hopp til hovedinnholdet

Usikker på om jeg vil flytte for å gå på VGS?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg går i 9. Nå og har begynt å tenke på VGs. Jeg tenker og enten gå studiespesialiserende eller håndball-linja til NTG. Tingen er at jeg bor 6 timer unna nærmeste NTG. Jeg er ganske voksen for alderen og føler at jeg hadde klart meg alene, men jeg hører at mange får det vanskelig når de flytter alene i så ung alder. Jeg lurer derfor på om dere ville anbefalt å flytte, eller om dere har noen tips til meg om jeg flytter? Jeg lurer også litt på om jeg fortsatt har mulighet til å komme inn på jus etter NTG. (Med gode nok karakterer selvfølgelig). Eller om jeg må ta opp noen nødvendige fag som jeg ikke får tatt med generell studiekompetanse.

Besvart 16.03.2019 15:27
 

Svar
Hei

Skjønner godt at du lurer på dette, og det er gode spørsmål du har! 

Vi svarer på det siste først: Dersom du går NTG Håndball som gir studiekompetanse, så kan du absolutt søke rettsvitenskap (juss) etterpå. Kravet for å søke dette studiet er generell studiekompetanse, og det er ikke krav om noen andre fag enn det. Så det vil gå veldig fint. Du kan se en oversikt over hvilke utdanninger som krever spesielle opptakskrav her.

Angående å bo alene, så skjønner vi godt at du lurer. Det er klart at det er tidlig å "flytte hjemmefra", og det kan nok stemme at en del syns det er uvant eller ensomt. Men dette er nok også individuelt, og mange kan synes at det er befriende eller fint. 

Du vil jo ha et spennende skolemiljø rundt deg. Vi har ikke helt oversikten over dette, men mener at det finnes hybelhus du kan søke på gjennom skolen, hvor også andre elever vil bo, og det vil kunne være gode muligheter for å finne på ting og være mindre ensom. Vi syns du burde kontakte skolen for å høre om dette - og spør dem gjerne om de har opplegg eller ting for å hjelpe elevene å tilpasse seg å bo hjemmefra. 

Så det er nok individuelt, og ikke så godt å si på forhånd hvor godt man vil trives. Mange trives, noen syns det er tidlig å flytte ut. Det vil nok ha en del å si hvor ofte du får til å reise hjem på besøk - dette kan du også snakke med foreldrene dine om, og bli enige om hva som er realistisk. Hvis du merker at du blir ensom, vil det kunne hjelpe veldig å reise hjem i helgene, for eksempel. 

Du vil jo ikke være alene, for det er mange andre elever, og en skole som tar vare på deg. Du skriver i tillegg at du er voksen for alderen, som vil hjelpe. Men det er likevel lurt å tenke gjennom dette - og vi foreslår at du kontakter skolen og spør om dette. I tillegg til å snakke med foreldrene dine, selvfølgelig. 

Vi legger ved noen artikler under svaret om flytting, og om ensomhet generelt. De kan du også lese.

Kanskje spesielt denne artikkelen, om hvis du blir ensom etter å ha flyttet hjemmefra.

Vi ønsker deg lykke til, uansett hva du velger :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Kan foreldrene dine nekte deg å flytte for å gå på skole?

Gutt diskuterer med faren sin (colourbox.com)

Hva gjør du hvis du ønsker å gå på en linje de bare har på en videregående som ligger for langt unna? Kan foreldrene dine da nekte deg å flytte dersom de ikke vil at du skal det?

Les mer

Flyttet hjemmefra - hjemlengsel?

GHutt ser lei seg ut (colourbox.com)

Flytte langt hjemmefra for å studere for første gang? Da er det fort gjort å føle seg litt alene. Få tips om hva du kan gjøre med følelsene her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra