Hopp til hovedinnholdet

Utleier vil ha husleie, samtidig som han leier ut til noen andre.

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg bor for øyeblikket i en hybel, også har leietakeren min spurt om han kan leie ut rommet mitt, mens jeg bor der... Jeg har en kontrakt i gjeldende bolig som gjelder fram til 1 august. Han har lagt boligen ut for leie på Airbnb allerede uten at jeg har sagt at jeg synes det er greit. Han har lagt den ut for leie hele juli, og mener jeg skal betale for hele den måneden, selv om det da ikke er jeg som skal bo der? Og sier jeg skal få en andel av det han tjener inn?(som er mindre enn jeg betaler for leia, selv om jeg nesten blir «kasta ut» for hele den gjeldende måneden?) Har han lov til det? Synes selv det virker litt rart. Mener selv at jeg da skal få slippe å betale for måneden, med tanke på at jeg ikke har muligheten til å bo der, selv om det gjennom kontrakten er «mitt rom»? Mvh. Ida, en usikker student

Besvart 11.06.2019 15:15
 

Svar
Hei

Dette virker rart fordi det er rart.

Partenes plikter etter leieavtalen er først og fremst at du som leietaker må betale husleie, og at utleier skal stille boligen til din disposisjon i leietiden. Dette betyr at du som leietaker har en eksklusiv bruksrett til boligen. Utleier har, ved å inngå leieavtale med deg, frasagt seg muligheten til å bruke boligen all den tid du betaler leie for den.

Dette betyr at du i juli kan nekte utleier å leie ut boligen på Airbnb. 

Slik jeg tolker henvendelsen din har du tenkt å flytte ut innen 1. juli, da leieavtalen utløper 1. august, og du ikke skal bruke boligen i juli. Utleier synes sikkert han er generøs som vil gi deg en andel av inntektene fra Airbnb, men et mer rimelig kompromiss er at dere avslutter leieavtalen samme dag som du flytter ut, slik at utleier kan ta over bruken av boligen, og leie den ut som han vil. 

Utleier må velge om han vil tjene leieinntekter fra den siste måneden av leieavtalen mellom dere, eller om han vil tjene leieinntekter fra Airbnb. Han kan ikke få begge deler.

Utleiers alternativer her er enten å ta til takke med leieinntekten fra deg, å avtale en tidligere avslutning av leieforholdet med deg, eller å la deg slippe å betale leie for den tiden han, gjennom utleie til andre, disponerer boligen. Om utleier insisterer på at du skal betale leie for juli, og samtidig akter å leie ut boligen, kan det være aktuelt å heve leieavtalen fra det tidspunkt utleier tenker å ta over bruken av boligen. Å heve avtalen betyr å avslutte den med umiddelbar virkning, med den følge at partenes plikter etter leieavtalen opphører.

Hvis du skal heve avtalen, er det viktig med god dokumentasjon. Jeg vil anbefale deg å dokumentere utleiers annonsering av utleie gjennom Airbnb, og eventuelle andre annonser hvor det framkommer at boligen er til utleie i juli. All kommunikasjon dere har hatt om dette vil også være god dokumentasjon. I tillegg vil jeg anbefale deg å fremskaffe dokumentasjon på at noen andre bruker boligen, hvis det lar seg gjøre. 

Hvis utleier skulle mene at han har krav på husleien du lar være å betale om du hever avtalen, vil han måtte ta saken videre til Husleietvistutvalget (hvis leieforholdet er i Oslo, Akershus, Trøndelag eller Hordaland) eller forliksrådet for å drive inn kravet.

Dersom jeg har misforstått, og du skal bli boende også etter sommeren, vil det samme gjelde. Utleier kan ikke kreve at du skal betale husleie når du ikke lenger har en eksklusiv bruksrett til boligen, også om bruken går over til noen andre kun for en periode. Utleier kan ikke få både i pose og sekk.

Hilsen Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Leie bolig? Dette må du vite om leiekontrakten!

Gutt og jente maler

Kan du skrive leiekontrakt når du er under 18 år? Kan utleier øke husleien når han vil? Her får du svar på noen av de vanligste spørsmålene om å leie bolig!

Les mer

Hvordan tar du opp ting med utleier?

En vask som lekker. (foto: ung.no)

Hva gjør du når møblene er ødelagte eller toalettet er tett i boligen du leier? Her får du tips om hvordan du kan ta opp ting med utleier.

Les mer

Dine rettigheter som leietaker

Gutt sitter i sofaen og spiller gitar (www.colourbox.com)

Visste du at du har rett til å nekte utleier adgang til hybelen eller leiligheten din? Sjekk oversikten for noen av de viktigste rettighetene du har som leietaker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra