Hopp til hovedinnholdet

Vil flytte, men har ikke jobb eller penger. Støttemuligheter?

Jente 18 år
 

Spørsmål

hei:) jeg er jente på 18 år. jeg har blitt lei av foreldrene mine..dt går bare ikke ann å leve md dm. og siden jeg er 18 år så tenkte jeg at jeg er både myndig og kan bo hvor som helst jeg vill.. så jeg vurderete å flytte til et annet fylke.. jeg har ikke job,ingen penger, og seff ingen sted å bo, og heller ingen støtte fra dem. og da lurte jeg på hvordan skal jeg gå frem??? takk på forhånd:)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Du skriver at du ønsker å flytte fra foreldrene dine og greie deg på egenhånd. I den forbindelse kan være lurt å forberede noen ting før du flytter ut. Når du skal leie en leilighet er det en fordel å ha inntekt slik at du kan betale husleien. Utleiere kan ofte være skeptiske til leietakere som ikke har inntekt og det vil derfor være lettere å få leie med en inntekt. De fleste utleiere krever også tre måneder depositum (sikkerhet) når man flytter inn. Først og fremst er det antakelig lurt at du undersøker boligmarkedet nærmere, og undersøker om du for eksempel kan leie i et kollektiv til en lavere pris. Jeg anbefaler et kjapt søk på www.finn.no/" href="http://www.finn.no/">www.finn.no  for å få en oversikt over hva det vil koste å bo der du ønsker å flytte. Husk også at prisene gjerne er høyest når boligen ligger sentralt i byen. Dersom man bosetter seg noe utenfor sentrum, og bruker kollektivtrafikk er det som regel mye lettere å håndtere husleien.

 

Statlig bostøtte er tilskudd til boutgifter som man kan få, dersom man har lav inntekt. Størrelsen på bostøtten avgjøres av forholdet mellom inntekt og husleie, men det finnes selvsagt en øvre grense på husleie som godkjennes som støttegrunnlag.

 

Statlig bostøtte kommer fra Husbanken, men det er kommunene som administrerer ordningen. Ta derfor kontakt med boligkontoret i din kommune for å søke om dette. Du må være folkeregistrert i boligen, og legge ved kopi av husleiekontrakt når du søker. Du kan lese mer om statlig bostøtte på hjemmesiden til Husbanken.

 

Dersom du ikke allerede har gjort det bør du registrere deg som arbeidsledig på www.nav.no/ www.nav.no/" href="http://www.nav.no/">www.nav.no  Å være registrert er en forutsetning for å benytte seg av NAVs tilbud, som for eksempel arbeidsmarkedstiltak (som man kan få kurspenger for). NAV har mange typer kurs og tiltak som kan gjøre det enklere for deg å finne passende arbeid.

Et godt råd er at du først registrerer deg, og deretter oppsøker ditt lokale NAV for å snakke med en veileder angående mulige arbeidsmarkedstiltak.

 

Det kan også være aktuelt å melde seg på jobbsøkerkurs gjennom Nav dersom du trenger assistanse til å skrive CV og søknad som du trenger når du søker jobber.

 

Lykke til!

 

Med vennlig hilsen NAV (www.nav.no/ www.nav.no/" href="http://www.nav.no/">www.nav.no) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra