Spørsmål og svar

Er det farlig å spise det samme hver dag?

Jente, 15

Hei! Jeg spiser nesten et samme hver eneste dag ig i blant kan det hende at det er det eneste ejg spiser. Vil jeg bli syk av å såise det samme i flere uker?

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss i ung.no.

En av hovedårsakene til at vi anbefaler å spise sunt og variert er for at du skal få i deg litt av alle typer næringsstoffer, slik at kroppen utvikler seg og fungerer mest mulig optimalt. Hvis vi spiser svært ensformig, i tillegg til at maten som vi spiser inneholder få næringsstoffer, kan dette i verste fall føre til mangelsykdommer. Det er derfor lurt å variere hva vi spiser for å forebygge dette.

Når det gjelder sunne måltider generelt så anbefaler vi gjerne å bruke tallerkenmodellen, hvor du deler tallerken i tre og prøver å inkludere noen matvarer fra hver av de store gruppene, slik som grønnsaker/frukt, grove kornprodukter og proteinrike matvarer. Du ser et bilde av tallerkenmodellen her. Hvis du ønsker tips og inspirasjon, ta en titt på denne nettsiden eller her!

Hvis du lager et måltid etter Tallerkenmodellen så gir det et veldig godt grunnlag for variasjon med mange ulike næringsstoffer, noe som også gir god metthet og stabilt blodsukker.

Samtidig er det også lurt å spise fem porsjoner med frukt og grønnsaker hver dag (fem om dagen) - det vil si minst tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt daglig.

Her er våre generelle anbefalinger for et sunt kosthold:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
  • Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker. (tips: Tallerkenmodell)
  • Drikk vann som tørstedrikk.
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Dersom du spiser nok, sunn og variert mat til vanlig så får du som regel det du trenger av næringsstoffer. Hvis du derimot spiser lite eller veldig ensformig kan du ha behov for kosttilskudd i perioder. Dette er imidlertid noe du bør starte med i samråd med lege etter at du har blitt undersøkt og fått det anbefalt.

Les mer om næringsstoffer og viktigheten av dette i artikkelen under.

Jeg håper dette var til hjelp, og ønsker deg alt godt!

Vennlig hilsen

Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 30.4.2024

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål