Hopp til hovedinnholdet

Ikke si et annet ord for en sykdom eller en diagnose!

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg var ikke helt sikker på hvilket emne jeg skulle bruke så jeg valgte dette! Jeg er bare så drittlei av at noen folk bruker ordet "midget" til kortvokste, jeg er en kortvokst jente og blir bare lei av at folk klager på at de er lave når jeg står igjen der 128cm høy. Det er sikkert 30% i klassen min som klager på at de er lave, jeg blir så frustrert... og at de bruker kortvoksthet som om det er noe stygt! Det er gutter i klassen min som driver å kaller hverandre midget å jeg bli rett å slett såra av det! Så dette mener jeg, Ikke si et annet ord for en sykdomm eller en diagnose! Bruk heller kortvokst eller navnet til den personen du har tenkt å snakke med som bærer diagnosen Kortvoksthet! Mvh lei KORTVOKST jente

Besvart 10.02.2019 17:30
 

Svar
Hei

Så bra at du klarer å sette ord på det du opplever er sårende og krenkende. Jeg er enig med deg! Bruk heller navnet. Selv om en person er kortvokst, så er vedkommende mye mer enn det. Høyden er bare en liten del av det en person er. Høyden sier lite om hva som er en person sine ressurser og sterke sider.

Jeg tenker at du kan mer om stigmatisering enn mange andre på din alder. Det de andre sier og gjør er sannsynligvis ikke vondt ment, selv om det oppleves sårende for deg. Det er vanskelig å forandre andre. Men det er kanskje noe du kan gjøre for å påvirke andre med dine holdninger og meninger? Du kan for eksempel si: "Når dere klager på at dere er lave så føler jeg meg litt dum", eller "Jeg skule ønske jeg var litt høyere jeg også". Snakk eventuelt med en venn om hvordan du opplever at ordet "midget"brukes. Hør om noen andre mener det samme som deg? Ungdom bruker gjerne noen ord og uttrykk som de legger forskjellig i. 

Kanskje du kan bidra med noe positivt ved å dele dine holdninger og verdier med andre? Mange vet lite om dette med stigmatisering og hvordan vi mennesker virker inn på hverandre. Det kan være vanskelig for andre å forestille seg hvordan det oppleves å være kortvokst i ungdomsårene. De fleste ønsker å være hensynsfulle og forståelsesfulle, selv om de ikke får det til. Ungdom kan ha ulike ting i livet som de opplever er vanskelig: sykdom, dårlig økonomi, andre i familien som er syke eller sliter på andre måter, at man utvikler seg på en annen måte enn andre, annen seksuell legning eller identitet enn det som er mest vanlig (eks. homofil og transseksuell). Mange ønsker å være som "alle andre" i ungdomsårene. Kanskje man lager seg en ide selv om hva som er normalt og hva som er unormalt? Hva som er et normalt liv er egentlig noe den enkelte må si noe om selv. 

Håper noe av det jeg har skrevet er hjelpsomt for deg. Snakk gjerne med helsesykepleier på skolen om det du tenker på. Det kan være lettere å finne ut av hvordan man kan forholde seg til andre når man deler tankene med noen. Se også vedlagte artikler.

Lykke til videre.                                                                                                                                                                                              

 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Ti tips for et bedre klassemiljø

jente utenfor klassen

Du tilbringer mange timer med klassekameratene dine, og miljøet påvirker både skoleresultater og resten av hverdagen din. Her er ti tips til hvordan din klasse kan få et bedre klassemiljø.


Av ungdomsredaksjonen, ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Det mener jeg
Tilbake til spørsmål og svar