Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg nekte å ta stikkprøver?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Jeg har nå gått de 6 mnd på tisse prøve som legen har sakt jeg skulle og nå som jeg er ferdig og har fått helsegodskjenning til å beholde bill lappen så sier de at jeg må ta stikk prøver i 2 år til, har jeg lov til å nekte da? Koster meg 150 perr gang så jeg er drit lei av det.

Besvart 09.11.2018 16:25
 

Svar
Hei

Du har ikke lov til å nekte å ta disse stikkprøvene - dette er standard prosedyre, og helt i tråd med det lovverket som gjelder i slike førerkortsaker. I Førerkortveilederen (avsnitt om gjentatt eller vedvarende bruk av rusmidler og legemidler til rusformål), skrives bl.a. følgende om førerkortklasse A og B:

Helsekrav oppfylt etter seks måneders rusfrihet dokumentert ved egnede prøver.

Helseattest kan deretter gis med anbefaling om førerett for inntil ett år om gangen i tre år forutsatt at umeldte kvartalsvise kontroller viser fortsatt rusfrihet.

Helseattest kan deretter gis med anbefaling om førerett med inntil fem års varighet, før den kan gis med vanlig varighet.

Med andre ord: dersom du ikke avlegger stikkprøver, vil du heller ikke ha rett til å få helsekravene oppfylt, og dermed ikke kunne ha førerkort heller.

Hilsen RUStelefonen 915 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Rus: kontakttelefoner

Jente ser på mobilen sin (colourbox.com)

Hva kan du gjøre hvis du har et rusproblem? Eller en venn eller noen i familien sliter med det? Da er det hjelp å få.

Les mer

Helsekrav for å få førerkort

Førerkort (foto: ung.no)

Hvis du skal fornye eller søke om førerkort for første gang, må du fylle ut en egenerklæring. Noen har også en sykdom eller tilstand som krever en legeerklæring.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Doping
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om doping