Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine sier at jeg må gifte meg

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 13 år. familien fra sri lanka hvor det er vanlig å gifte seg når man er veldig ung. pappa har sgat at jeg skal gifte meg til neste år, og jeg møtte gutten i forrige måne. jeg liker han ikke og vil ikke gifte meg. pappa sier at siden det er ulovlig i norge må vi kansje flytte til sri lanka og det vil jeg i hvertfall ikke. jeg sa det til en som jobber på skolen og hun sa noe om barnevernet? men jeg vill ikkke det heller fordi jeg er glad i familien min. hva skal jeg gjøre?

Besvart 19.09.2019 14:25
 

Svar
Hei jente 13 år

Takk for at du tar kontakt med ung.no.
Det du forteller er veldig alvorlig. Du er altfor ung til å gifte deg, og når du blir 18 år og er gammel nok så har du rett til selv å bestemme hvem du skal gifte deg med. Dette står både i norsk lov og i menneskerettighetene. 

Hvis du er bekymret for å bli giftet bort i Sri Lanka så er det viktig at du ikke reiser dit.  Det var lurt og modig av deg å snakke med noen på skolen om dette. I Norge er det barneverntjenesten som har ansvar for at alle barn har det bra, og det er de som kan hjelpe deg slik at du ikke må gifte deg. Jeg skjønner at du er glad i familien din og ikke vil gjøre noe galt, men å tvinge et barn til å gifte seg er så alvorlig at du må si ifra og ta imot hjelp. Da vil barneverntjenesten snakke med deg først så kan dere lage en plan for hva som er lurt å gjøre. Kanskje holder det at noen snakker med din far om dette, kanskje kan politiet passe på passet ditt slik at du ikke kan reise. 

Jeg anbefaler deg å snakke med noen du stoler på om dette og be personen om å bli ned deg til barneverntjenesten der du bor. Hvis du fortsatt er usikker og trenger noen å snakke med anonymt så kan du ringe Røde Kors telefonen mot tvangsekteskap på nummer 815 55 201. De har snakket med mange ungdommer som er redde for å bli giftet bort og kan gi deg noen gode råd om hva du kan si til barneverntjenesten. 

 

Lykke til!

 

 

 

 

 

Vennlig hilsen

Kompetanseteamet mot tvangsekteskap i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du blitt truet eller tvunget til å gifte deg?

Jente står foran en vegg og holder en bamse (colourbox.com)

Tvangsekteskap er forbudt i Norge. Hvis du ikke ønsker å gifte deg og opplever at du ikke kan nekte, er det snakk om tvangsekteskap.

Les mer

Hva er tvangsekteskap?

Trist jente foran PC (colourbxo.com)

Tvangsekteskap er når du ikke kan velge selv hvem du vil gifte deg med, ikke kan velge å være ugift og/eller utsettes for psykisk press, trusler eller tvang om å gifte deg.

Les mer

Skal du til utlandet og er redd for å bli etterlatt?

Norsk pass (colourbox.com)

Er du redd for at du kan bli forlovet, giftet bort eller etterlatt i utlandet mot din vilje? Ikke reis, søk heller hjelp i Norge!

Les mer

- Jeg vil melde fra til barnevernet, men hva skjer da?

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Jeg sliter skikkelig hjemme, og vil ikke bo hjemme lenger. Kan jeg, som ungdom, melde fra til barnevernet selv? Hva skje om jeg gjør det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ekteskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ekteskap