Hopp til hovedinnholdet
Ung.no på Snapchat
Nervøs jente (colourbox.com)
Nervøs jente (colourbox.com)

ekteskap mellom personer av samme kjønn, oppholdstillatelse

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, har noen spørsmål ang. den nye ekteskapsloven. Tanken slo meg egentlig ikke før jeg fant ut at, med den nye loven bla. i New York. At når to av samme kjønn gifter seg og en av de er fra et annet land så får de ikke oppholdstillatelse. Dette er jo noe heterofile folk får, og jeg klarer ikke å skjønne at det blir gjort forskjell på. Men det er nå sånn USA funker. Så da er egentlig spørsmålet mitt, hvordan er reglene på dette i Norge? Har vi de samme ekskluderende reglene eller får gifte par adgang? Og hvis de gifter seg i Norge, kan de da reise tilbake til. f.eks USA og få opphold der?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Det følger av den norske ekteskapsloven § 1 at ekteskap kan inngås av to personer ”av motsatt eller samme kjønn.” Oppholdstillatelse i Norge kan gis til en utenlandsk ektefelle når vilkårene i utlendingsloven § 40 er oppfylt. I Norge har søkerens kjønn ikke betydning i forhold til om oppholdstillatelse skal kunne gis. Dersom det foreligger et gyldig ekteskap og de øvrige vilkårene i utlendingsloven er oppfylt kan det gis oppholdstillatelse i Norge. 

 

Når det gjelder dine spørsmål blir altså svarene slik:

 

I Norge kan det gis oppholdstillatelse til en ektefelle av samme kjønn dersom vilkårene i utlendingsloven er oppfylt. De vilkår som må være oppfylt etter utlendingsloven innebærer bl.a. at ektefellene må bo sammen og at den ektefellen som er bosatt i Norge kan forsørge sin utenlandske ektefelle (underholdskravet). 

 

Det er mange land som ikke tillater ekteskap mellom personer av samme kjønn. Dersom du vil vite om hvordan disse reglene er i andre land kan du for eksempel kontakte det aktuelle landets ambassade i Norge. 

 

Jeg kjenner ikke til amerikansk lovgivning, men ut fra det som står på internettsidene til det amerikanske Justisdepartementet kan det virke som om ekteskap mellom to personer av samme kjønn ikke gir rett til oppholdstillatelse i USA:

 

www.travel.state.gov/visa/immigrants/types/types_2991.html#1

 

 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ekteskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ekteskap