Hopp til hovedinnholdet

Jeg er ei jente på 17 og sliter veldig med familien.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er ei jente på 17 og sliter veldig med familien. Vi krangler hele tida, og ofte startes det av at mamma maser på en av oss andre. Hun er hjemmeværende, og vil alltid vite alt om dagen, eller bare gi masse beskjeder om småting vi må gjøre *med en gang*. Selv holder hun dårlig hygjene og rot. jeg rydder mer enn henne, og jeg har skole + jobb. Alle andre har korte lunter pga. masinga så det blir fort kjefting og krangler. Mamma har ingen venner her og skylder på landet og nordmenn for alt det gale. Hun hater også kulden og stort sett hele familien til pappa. Pappa er norsk, og ofte utslitt. Han har fått hjertesykdommer og stress, og bruker dagene på jobb, (opptil 12timer). Mamma hater selvfølgelig det for da er hun alene, så hun ringer for å klage og mase på at han skal hjem. Dette har vart i flere år men jeg det er verre nå. Foreldrenemine virker begge deprimerte og pappa snakker mye stygt til mamma. Jeg føler meg egentlig enig med ham, noe jeg føler er feil. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Det høres ut som at du har mange bekymringer i forhold til familien din. Det høres kanskje ut som at dine foreldre også har mange bekymringer. Det høres ut som at moren din føler seg dårlig integrert. Det å være isolert fører ofte med seg psykiske plager som depresjon. Det å være syk er også deprimerende.

Det kan hende det kan være en god ide at dere som familie tar kontakt med noen som kan hjelpe dere. Familievernet er eksperter på å hjelpe familier som sliter. De er gode på å hjelpe familier kommunisere med hverandre. Det høres ut som at begge dine foreldre hadde trengt å snakke med fastlegen sin om hvordan de har det.

Kanskje hadde det godt for deg å snakke med noen om situasjonen din også. Mange får god hjelp av helsesøster og/eller sosiallærer. Helsestasjon for ungdom er også et godt sted å ta kontakt. Du kan også ta kontakt med fastlegen din for henvisning til for eksempel psykolog. Så lenge du er under 18 har du krav på å få dette gratis.

Håper at dette er nyttig for deg.

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når foreldrene krangler

Foreldre som krangler (colourbox.com)

Det er ikke uvanlig å oppleve at foreldre krangler. Her får du noen tips til hva du kan gjøre.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie