Hopp til hovedinnholdet

Moren min har fått kreft for 3.gang. 

Jente 15 år
 

Spørsmål

For noen dager siden kom jeg hjem og fikk vite at mamma har fått brystkreft... Jeg er skikkelig bekymra, og smågråter hele tiden. Mamma er en kriger. Hun har overlevd brystkreft 2 ganger før, så prøver å tenke positivt men det er utrolig vanskelig. Hun skal fjerne brystet og etter det hvet vi ikke hva som skjer. Det er plagende å ikke vite hva som skjer framover men jeg får bare leve med det... Jeg hater tanken på at jeg egentlig ikke kan hjelpe henne. Jeg kan bare sitte å vente :/ Hvem kan jeg snakke med dette om? Har litt lyst til å snakke med storebroren min vertfall, men hvet ikke hvordan jeg skal starte. Har dere noen anbefalte nettsider jeg kan lese om dette på? Hvordan kan jeg fortelle det til vennene mine? Jeg liker ikke å gråte, og vertfall ikke forran folk. Jeg vil virkelig ikke på skolen...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver inn til oss i ung.no. Det er forståelig at du er fortvilet og veldig lei deg når din mor har fått kreft for 3.gang. Jeg forstår at du er redd, bekymra og fortvilet.

Det er helt normal reaksjon du kjenner på når noen du er veldig glad i blir alvorlig syk. Det er vondt og smertefull og man kan føle seg utrygg.

Jeg synes det er en veldig god ide å snakke med broren din om hvordan du har det. Kanskje han føler det på samme måte seg deg? Det kan også være fint og snakke med moren eller faren din om hvordan du har det. Selv om moren din er syk så tenker hun på deg og vil at du skal ha det bra.

Du er usikker på hvordan du skal starte en samtale med dette som tema. Mitt råd er at du bare forteller det som det er. At du er redd, bekymret og fortvilet. Ikke tenk så mye på hva du vil si, men heller bare hopp ut i det og fortell hvordan du har det og opplever det nå når din mor har fått kreft igjen.

Du kan også snakke med sykepleiere og legen som skal behandle din mor. Det kan hjelpe deg til å få vite litt mer om hva moren din skal gjennom og hvordan hun har det. Der kan du også snakke om hvor redd du er for å miste henne.

Du kan også snakke helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom. Helsesøster kan være en god støtte for deg i denne tiden.

Du skriver at du ikke liker å gråte og særlig ikke når andre er tilstede. Det er naturlig å gråte når man er redd og fortvilet. Dine venner vil nok forstå at du har det tøft nå. Ved å fortelle dem hvordan du har det kan du få ekstra støtte hos dem som er glad i deg og vil deg alt godt. 

Jeg vil også anbefale deg og eventuelt familien din til å ta kontakt med Kreftforeningen. Her er det mange gode tilbud til familier og pårørende som opplever at noen i familien får kreft. Her kan du være anonym om du ønsker det.

Jeg ønsker deg og din familie alt godt!

 

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål om kreft?

Kreftlinjen

Jeg lurer på om jeg har kreft? Noen i familien min har akkurat fått kreftdiagnosen, hvordan kan jeg hjelpe? Hvor lang tid tar behandlingen? Hos Kreftforeningen kan du få svar på alt du lurer på!

Les mer

Hva er kreft?

Mammografi (colourbox.com)

Mange kjenner noen eller har hørt om noen som har kreft og noen behandles selv for kreft. Det kan være en vanskelig sykdom å forstå. Hva er kreft?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie