Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil at pappa skal flytte ut

Jente 13 år
 

Spørsmål

Virker som om foreldrene mine skal skille seg, de krangler kjempe mye og roper og skriker til hverandre. Mamma har sagt til pappa et par ganger at hu vil at han skal dra bort eller flytte ut, jeg og mamma har også snakket på det og det virker veldig ofte som om hu ikke vil bo med han lenger. Men det vil ikke jeg heller, veit ikke om flere som vil at foreldrene skal skilles så føler det er en veldig egoistisk tanke. Men det som er så rart er at det virker som at de vil skille seg men jeg tror de også har sex fordi her om dagen så tror jeg at jeg hørte at de hadde sex. Og da virker det jo ikke som at de vil skille seg. Plus at jeg har funnet håndjern med myk rød pels på (sexleketøy) over senga dels flere ganger. Og pappa har en bok om sex, så det virker som st han er VELDIG opptatt av sex? Jeg synes det er litt ubehagelig at han er så opptatt av sex. I natt hadde jeg en drøm/mareritt, og når jeg tenker på denne «drømmen» får jeg en kjempe ubehagelig følelse, JEG VIL HAN SKAL FLYTTE UT

Besvart 07.02.2019 10:56
 

Svar
Hei

Ut ifra det du beskriver, både om krangling og om sex, høres ut som foreldrene dine har et temperamentsfullt forhold. Det høres strevsomt ut for deg å måtte være vitne til alt dette. Jeg tenker at du er mer involvert i deres "voksenliv" enn hva en ungdom på din alder bør være. Det er ikke rart at du opplever situasjonen hjemme som ubehagelig. Kanskje er ditt ønske om at pappa skal flytte ut egentlig et uttrykk for dette ubehaget, og at det er oppførselen hans og stemningen hjemme du ønsker skal endre seg, mer enn at du ønsker at han skal flytte? Det er ikke sikkert det er sånn for deg, dette er bare noen innspill fra meg:) Følelser og tanker kan noen ganger spille oss et puss. Det er lurt å utforske nærmere hva de kan bety. 

Jeg forstår at du har pratet litt med mamma om situasjonen hjemme. Selv om slike temaer som dine foreldres krangling og sexliv er privat og hører "voksenlivet" til, er det faktisk slik at du hører og ser en del, og det bør de få vite om at plager deg. Så du bør prate med mamma (og/eller pappa) om det og! Det er først og fremst dine foreldres ansvar å klare å skjerme deg fra det de driver med i sitt "voksenliv". Men når du først er såpass involvert som du trolig er, kan det være viktig for dine foreldre å vite at det skaper masse ubehag hos deg og at de derfor må endre måten de snakker sammen på når du er tilstede.

Jeg vil tippe at du også har behov for en avklaring i forhold til om de skal skilles eller ikke? Hvis du ikke får vite ordentlig hvordan ting er og hva som vil skje, vokser bare ubehaget og kanskje også en usikkerhet. Og da kan det bare føles verre. Si til foreldrene dine alt det du har skrevet her. Det kommer til å hjelpe å prate. Forsøk å finne et tidspunkt der det i utgangspunktet er god stemning hjemme, og dere har litt tid. Tenk etter om det ville være best for deg å snakke bare med mamma, eller med dem begge. Fortell foreldrene dine at du vil snakke med dem om noe som er litt flaut og vanskelig for deg. Hvis du introduserer det slik, vil de trolig lytte nøye og "tune seg inn" på det du har å si. Og så lar du det bare stå til, og forteller dem det du hører og ser. Ofte kan det å snakke med foreldrene sine om vanskelige ting gå bedre enn man tror og ofte setter de pris på at du deler. 

Til slutt vil jeg si at alle familier er ulike, alle krangler på ulik måte. Det er ikke unormalt å krangle eller diskutere. Og det er heller ikke unormalt at voksne har sex, leser om sex eller har sexleketøy. På en måte er det jo også litt betryggende at dine foreldre har det godt med hverandre på den seksuelle måten. Det er trolig et uttrykk for at de fortsatt er glade i hverandre, og også har lyst å være nær hverandre. 

Jeg håper dette var til hjelp. Jeg ønsker deg lykke til, jeg syns du er modig som tar opp et slikt vanskelig tema. Du kan for eksempel vise foreldrene dine svaret mitt her til deg- så er det starten på en samtale som forhåpentligvis vil bli oppklarende for dere. Jeg håper det går bra å prate med mamma og pappa og at de er ærlige og tydelige med deg om hva dette handler om!


Ps - har lagt ved et par artikler om det at foreldre krangler. Og en artikkel om hvordan man kan hjelpe seg selv når vonde tanker tar overhånd. Kanskje den vil gi deg noen gode tips?

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når foreldrene krangler

Foreldre som krangler (colourbox.com)

Det er ikke uvanlig å oppleve at foreldre krangler. Her får du noen tips til hva du kan gjøre.

Les mer

Hjelp, jeg hørte foreldrene mine ha sex!

Jente har fingeren i øret (colourbox.com)

Det er sent om kvelden. Det er stille i huset. Du har ikke sovnet, og plutselig hører du det – lyder fra soverommet til foreldrene dine. Lyder som gjør at du ikke er i tvil om hva som forgår - foreldrene dine har sex!

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie