Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg få søsteren min til å respektere det?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Har en søster som er direkte ufn mot meg, hun gjemmer seg bak det at hun prøver å hjelpe-Men er så stygg i måten hun "hjelper" på, at det heller får meg til å reise bust og forsvare meg, enn at det hjelper.Slev sier hun at hun er "drekte" , men det hjelper ikke, når hva hun sier bare får meg til å føle meg liten. Hun har selv hatt problemer i livet sitt, og snakker aldri om dette med oss. Når hun da på trenger seg inn i livet mitt, når det er tøft og ikke respekterer hva jeg sier til henne, føler jeg det som trakkasering. Jeg har blokkert henne fra sosiale medier, og dette sier hun er trist. Da har jeg sagt at det er fordi hun ikke er noe hyggelig, og da sier hun bare at jeg snur det til å være negativt,når hun prøver å hjelpe. Greia er at jeg vil ikke at hun skal hjelpe meg fordi hun ikke respekterer meg, eller prater noe fint til meg. Hun tar det ikke til seg, og jeg opplever dette som trakkasering. Hun trenger ike å forstå huvfor det er sånn, men hun kan respektere det. Hvordan ?

Besvart 13.06.2019 00:12
 

Svar
Hei

Jeg forstår at dette er vanskelig for deg, at du opplever at det er mye dårlig oppførsel mot deg og gjeldende søsteren din sin måte å prøve å hjelpe deg på. Jeg forstår det som at du også tenker at hun prøver å hjelpe deg, men at måten hun gjør det på oppleves som ufin og at du da "setter bust" som du sier. 

Jeg hører at du har prøvd å snakke med henne om det, veldig bra! Selv om hun kanskje ikke alltid er enig, eller "hører etter" der og da, så får hun det nok med seg og kan tenke litt over det for det.

Jeg tenker det kan være en løsning om du prøver å snakke med henne igjen. Hva med å ha en litt annen innfallsvinkel? Et forslag fra min sider er at du først forteller at du opplever takknemlighet over at du føler at hun gjerne vil hjelpe deg. Vis at du verdsetter henne og at du prøver å se henne for den hun er. 

Så kan du fortelle henne at du, nettopp, prøver å se henne som den hun er og for det gode hun gjør, og at du ønsker at hun kan gjøre det samme når det gjelder deg. Fortell det du sier her, at du opplever at hun noen ganger skal hjelpe deg selv, om du selv ikke føler at du trenger hjelp. At kanskje er best hvis dere vet at dere er der for hverandre, og at om du føler at du trenger hjelp så kan du heller komme til henne da.

Sist og ikke minst så tror jeg det er viktig at du mildt men bestemt forklarer at du gjerne vil at dere skal ha en god tone, og at du skal selv prøve å være hyggelig i stemmen og si gode ting til hverandre. Vær tydelig, men rolig når du sier at du håper at hun også kan gjøre det samme når det gjelder deg. 

Avslutt igjen med å si noe bra, og gjerne noe som forener dere, eller roer ned situasjonen mellom dere to. For eksempel at dere har hatt mange gode stunder sammen før, og at du gjerne vil oppleve dette igjen. Eller så kan du også si at du vet at hun ikke alltid har det like lett, og at du ønsker å være der for henne. 

Du kan også si at du ønsker at det skal bli bedre mellom dere framover, men at hvis du ikke opplever det, så kommer du til å trekke deg litt unna. Det er ikke alltid man er enige, og særlig med søsken. Noen ganger så trenger man å trekke seg tilbake for en liten stund. Det viktigste er at man prøver å behandle hverandre med kjærlighet, omsorg og respekt.

Vi har noen artikler som kan hjelpe deg så legger ved disse under. Et par av de handler om vennskap, men jeg syns de like så godt passer bra inn når det gjelder søsken. 

Ønsker deg lykke til!

Vennlig hilsen rådgiver innen adferdsvitenskap, ung.no.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ikke alltid lett å være til

Jente tenker (colourbox.com)

Livet kan by på gode og mindre gode opplevelser. Psykiske opp- og nedturer er en del av livet. Noen ganger må man ha litt hjelp for å takle det.

Les mer

Ikke så gode venner lenger?

Venninner (colourbox.com)

Har bestevennen din begynt på en ny skole? Eller har dere så forskjellige interesser at dere ikke lenger har noe å snakke om? Fortvil ikke. Du kan redde vennskapet.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie