Hopp til hovedinnholdet

Jeg er 18 år og går på skole. Mine foreldre vil ikke hjelpe meg økonomisk.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 18 år som bor i lag med samboeren min og går sist året på videregående skole (studiespesialisering). Jeg har to ganger søkt om sosial stønad i fra NAV og fått avslag begge ganger! Jeg har søkt på både stipend og studie-lån, men fikk avslag fra begge pga foreldrenes inntekt. Samboeren og foreldrene mine stiller ikke opp for mer økonomisk ansvarlig, så jeg prøver å jobb så godt jeg kan på fritiden, noe som gjør det enda vanskeligere siden jeg går skole. Har selv en kronisk mage/tarm sykdom (ulceriøs colitt) og psykiske plager, noe som gjør at allmen tilstanden min er veldig svekket med mye stress i hverdagen. Fikk forslag om å søke om bidrag i fra foreldrene mine, men vil ikke sette de i en vanskelig situasjon, i tilleg har de selv sagt at de ikke vil stille økonomisk ansvarlig for meg. Noen som har forslag til hva jeg skal gjøre? Jeg klarer ikke å holde på sånn som jeg gjør stort lenger.. Så om ting ikke ordner seg må jeg slutte skolen (noe jeg ikke har lyst til, siden jeg har lyst på en skikkelig utdannelse)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for ditt spørsmål.
 
Dine foreldre har forsørgingsplikt for deg så lenge du er under 18 år, men kan gjelde utover 18 år mens du går på videregående skole/er lærling(Barneloven §66). Det betyr at de skal hjelpe deg med å dekke utgifter du har til husleie, mat, strøm, medisiner og så videre.

Hvis dine foreldre ikke ønsker å hjelpe deg økonomisk, så gjenstår alternativet å søke om å få fastsatt barnebidraget gjennom NAV. Da vil NAV fastsette beløpet som dine foreldre må betale til deg.  

Du skriver at du har fått avslag to ganger på sosialstønad fra NAV, og det er i tråd med regelverket da dine foreldre fortsatt har forsørgingsplikt for deg.

Ta en prat med dine foreldre om dette, og henvis gjerne til barneloven §66.

Vi ønsker deg en fin dag videre.

Med vennlig hilsen NAV, i samarbeid med ung.no

 

www.nav.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd