Hopp til hovedinnholdet

Har ikke råd hjemme til det jeg ønsker meg.

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en gutt på 12 år, med ganske "fattige" foreldre. Vi har mat og et varmt hus, men jeg blir alikevel litt rørt av at jeg aldri har råd til det de andre i klassen har. Foreldrene mine er skilt. Mammaen min har bedre råd en faren min. Faren min har ingen jobb, men prøver å finne en. Han får penger fra NAV for å klare seg. Jeg har en veldig god venn som har en del penger. Han er veldig flink til å leke uten teknologi, og har ikke så mye sånt. Men jeg elsker og skrive historier på PC, for håndskrifta mi er så stygg. Og når jeg ikke har nok penger til den nye PCen eller iPhonen så blir jeg litt utenfor hos de andre. Jeg har det jo ikke noe spesielt dårlig, men jeg lurer på om jeg kan bidra med penger til foreldrene mine. Kan jeg jobbe og gi de pengene? Pappa synes det er viktig og fortelle meg alt om økonomien. Hvordan kan jeg bidra meg penger?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei, gutt 12 år!

Du forteller at du har ganske fattige foreldre og at det innebærer at du opplever deg litt utenfor sammen med andre venner, fordi du ikke har tekniske leker som dem. Det forstår jeg godt er ofte både vondt, sårt og litt slitsomt. Så forteller du at du ønsker å jobbe slik at foreldene dine kan få mer penger og lurer på hvordan du kan bidra. Så flott, det er en veldig bra innstilling, men kanskje også litt slitsomt å ta så mye ansvar selv?

Jeg vet ikke så mye om dette, men jeg mener at barn må være fylt 13 år før en kan motta lønn i Norge, men noen unntak. Det er du jo snart. Jeg tenkte på at siden pappa får hjelp av NAV kan det hende at det det går an å søke om barnetilskudd eller fattigdomsmidler eller liknende fra dem, men det må pappa ta opp med NAV. Noen ganger kan man få ekstra tilskudd fra NAV til spesielle ting eller fordi man har barn, sjekke det ut med pappa.  Mange steder fins det jobber som for eksempel avisbud (VG/Dagbladet) på søndager som ungdom ofte kan ha en periode. Det fins en del jobber i Norge som en ikke trenger å ha en spesiell alder for å gjøre, hvor pengene gis uten å gå gjennom staten eller en bedrift. Det er for eksempel barnevakt, det kan være veldig innbringende om du er en person som liker barn og som voksne kan stole på.  Andre «jobber» kan være å hjelpe gamle eller andre som har mye å gjøre med snømåking, plenklipping, bærplukking eller andre praktiske ting.  Kanskje har du besteforeldre, tanter eller annen nettverk/nabolag, sjekk med dem om de har «jobber» som du kan gjøre og tjene noen hundrelapper på. Det er viktig at du ikke tar på deg mer enn du klarer, for barn i Norge skal først og fremst ha krefter til å følge opp skolen og ha krefter til å leke. Lykke til!

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd