Hopp til hovedinnholdet

Vi har så dårlig råd.  Hva kan jeg gjøre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei.Vi har veldig dårlig råd i familien min.Ofte må mamma spørre om hun kan få låne en 500 lapp av meg for å kjøpe mat. Mamma er syk og kan ikke jobbe, så vi får litt støtte fra NAV, men det er ikke mye.Jeg har en jobb, men jeg får ikke sånn altfor mye for den.Jeg er aldri i bursdagsbesøk lenger fordi vi ikke har råd til å kjøpe en gave eller gi penger.Jeg er heller aldri med på aktiviteter med skolen som f.eks kino,og nå begynner de andre i klassen å spørre om hvorfor jeg aldri er med på sånt. Hva skal jeg si? Jeg blir også plaget på skolen fordi jeg ikke har converse eller toms, eller andre merkeklær. Er det noe jeg kan gjøre?Burde jeg slutte på fritidsaktiviteten min som jeg elsker over omtrent alt i hele verden? Burde jeg få en bedre jobb for å hjelpe til? Mamma skylder meg til sammen 3750 kr og sier at jeg skal få de tilbake snart.Jeg vil ikke ha de tilbake,det var jo tross alt til at vi kunne få middag på bordet,og julepresang til lillebroren min på 7.Hva skal jeg si til henne?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg forstår at det er skikkelig tøft når dere har såpass dårlig råd.  Det er jammen bra for mamma og familien at du står på for å hjelpe til.  Du gjør virkelig det du kan, og mere til.  Du tenker på alles beste, men får selv føle på problemet med å ikke ha det andre tar som en selvfølge.  Du spør hva du skal svare når de bemerker at du ikke har ulike merketing.  -Tror du det går an at du sier det som det er; at du ikke har råd?  -Kanskje kan det være vanskelig å si det, men kanskje kan det også være slik at ved då fortelle det som det er, så vil de andre forstå og la være å si noe mer om at du ikke har ulike ting.  Kanskje vil du se hvem som er ekte venner og hvem som er mer opptatt av ytre verdier.  Jeg tenker at de ekte vennene vil støtte deg.  Jeg tenker også at det kan være lurt å si ifra til læreren om at det faktisk er slik at du ikke har anledning til å være med om aktiviteter med klassen koster noe.  Skolen har plikt til å sørge for at alle har anledning til å være med på det som arrangeres av skolen.  

Du jobber litt, og det er jo fint.  Fortsett gjerne med det om du har tid og det ikke går for mye ut over skolen.  Hvis du har en fritidsinteresse som du trives godt med så tenker jeg at det er verdifullt og noe du skal prøve å holde på med.  Jeg syns du skal prøve alt du kan å fortsatt med det.  

Hvis det er sånn at du ikke vil at mamma skal betale deg tilbake, så kan du selvsagt si det og si at du vil hjelpe til så godt du kan.  -Men så tenker jeg at det kan være lurt å ha en avtale om veien videre.  Det at mamma må låne av deg stadig, er kanskje ikke så greit, så prøv heller å samarbeide med å sette opp et budsjett som kan være mulig å holde.  NAV kan også hjelpe med økonomisk rådgivning, så be gjerne om det.  

Kanskje du også kan ta en prat med helsesøster om situasjonen din.  -Det er godt å kunne dele litt på sine bekymringer med noen, og kanskje kan både støtte deg og gi deg noen praktiske råd.

Du har det tøft nå, og kjenner på problemene med å få økonomien til å gå rundt.  Minn deg om at du lærer noe som ikke andre unge på din alder lærer så mye om, og den kunnskapen er faktisk noe som kan være til nytte siden i livet, om ikke det kjennes sånn akkurat nå.  

Ha det riktig god

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd