Hopp til hovedinnholdet

mamma går på NAV og det er kjipt å være den som aldri ha råd til ting

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Mamma jobber ikke og er under NAV, det er ofte dager vi ikke har penger til mat liksom og er aldri snakk om noe storshopping. Jeg vet det er frekt å si det, men jeg valgte ikke å måtte vokse opp sånn her, jeg synes det er feigt att pga. min mor ikke har bra råd så må jeg og søskene mine lide for det... Det er kjipt å alltid være den vennen som ikke kan være med på kino eller gå ut å spise med venner, det er tom. ofte dager der jeg må spørre om å låne penger av venner og det er sinnsykt flaut! Jeg skulle ønske jeg hadde penger til å kjøpe klær jeg liker, gå ut å spise i helgene og dra på kino... Jeg vet at det er bare å jobbe hardt på skolen å skaffe meg en bra jobb osv. men jeg har seriøst ikke motivasjon til å gå til skolen osv lenger. Hva kan jeg gjøre? Jeg er 16 år og vil leve tenåringslivet å se tilbake på det som superbra, men sånn det er nå så suger det.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du tar kontakt. Du beskriver en virkelighet som det ikke er så mange som snakker om, men som det er viktig og bra å sette ord på. Det er mange som kan kjenne seg igjen i det du skriver, og det kan nok føles urettferdig å vokse opp i en familie med dårlig råd. Les mer om dette her.

Du sier du vet det er frekt å skrive det du gjør, men du har jo rett på å fortelle om din egen opplevelse, og jeg syns det er bra at du tør å søke hjelp og støtte. 

Å ha dårlig økonomi er av en eller annen grunn forbundet med en del skam for noen. Man kan bli flau fordi man ikke har så mye penger som andre, slik som du skriver om. Særlig i ungdomstiden syns mange det er dumt å skille seg ut. Uansett er det ikke din feil at det er slik, og det kan for mange føles godt å bare si det slik det er hvis folk spør. Det kan til og med føles som en lettelse å fortelle om hvordan man har det til andre man kjenner godt, slik at man opplever mer medfølelse og forståelse. Kanskje vil venner reagere mindre hvis de vet hva som er situasjonen? 

Du sier du ikke har motivasjon til å gå på skolen lenger. Du kan lese mer om det å være skolelei og tips til hva man kan gjøre her.

Du kan også oppsøke hjelp, her er tips til ulike steder du kan henvende deg. Du kan prøve å snakke med de hjemme også, det lønner seg ofte å sette ord på slike ting sammen i familien. 

Lykke til!

 Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når skolen er et ork

Gutt sover (colourbox.com)

Du sliter med å komme deg opp når vekkerklokken ringer. Karakterene synker. Du syns skolen er et ork og blir kvalm ved tanken på å komme deg dit. Fins det noe du kan gjøre for å øke skolemotivasjonen?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd