Hopp til hovedinnholdet

Jeg ønsker å operere nesen min.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei :) Jeg har slitt med nesa mi i mangen år nå, og har bare ventet på den dagen jeg blir 18 år og kan få gjort noe med det. Jeg blir 18 om to måneder, og har ikke lyst å gå én dag lenger enn jeg må. Det er ikke det at den er "litt større enn de andre" eller "litt skjev", den er svært, lang, har en kul på toppen av det hele, og den passer ikke inn i ansiktet mitt i det hele tatt, og jeg får et veldig hekseaktig utseende. Dette har plaget meg siden slutten på barneskolen, og jeg har bare telt ned årene til jeg kan bli kvitt den. Det kommer så mange plager med den :( Så bort skal den uansett, men både jeg og begge mine skilte foreldre sliter hardt økonomisk. Er det mulig å få noen form for pengestøtte? Jeg vet at det er noen som får det dekket, men jeg ber ikke om at noen skal betale HELE summen, men jeg klarer aldri å få nok penger til å klare det på egenhånd. Hva kan jeg gjøre? Er det mulig for meg å få støtte?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 17 år.

Takk for at du skriver til oss.
Jeg forstår ut fra det du forteller her at du sliter i forhold til nesen din, og hva du tenker at den gjør med utseende ditt.
Når man har tanker om at man har et utseende som ikke er "normalt", eller et utseende man ikke ønsker så vil det virke på selvtilliten. Veldig ofte vil det å endre negative tankene man har om eget utseende gjøre at man får det bedre, og at man får økt selvtillit. Ved å få hjelp klarer man å se at andre ikke har de samme tankene om hvordan man ser ut som man selv har.

Når jeg leser det du beskriver her virker det som at du er fast bestemt på å operere nesen din. Da jeg ikke har sett hvordan nesen din ser ut blir det vanskelig å si at du bør eller ikke bør operere nesen din. Jeg vil anbefale deg å snakke med en fagperson, lege eller helsesøster i forhold til det jeg har skrevet om her i forhold til selvtillit uansett om det blir operasjon eller ikke.

Man kan ta en operasjon på en privatklinikkk, men dette er svært kostbart.

Hvis du skal ta en operasjon gjennom det offentlige helsetilbudet må du kontakte fastlegen din, og bli henvist til en spesialist for vurdering i forhold til operasjon. Da vil spesialisten vurdere om du bør få en operasjon.

I samtale med legen blir det viktig å fortelle hvilke tanker du har om eget utseende, og hvordan det påvirker deg. 

Jeg kjenner ikke til at man kan få støtte til en operasjon hvis ikke det er en lege som anbefaler det.

 

Lykke til.

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd