Hopp til hovedinnholdet

vet ikke om jeg er selvskader

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg vet ikke om jeg er selvskader. Jeg har prøvd å lese på nett men finner ikke noe. Jeg kan slå meg selv i hodet eller gjøre noe med foten(vet ikke helt hva som skjer men gjør iallefall vondt. jeg kan ta blyanter og skrape over huden min men aldri så mye at det gir merker som varer og klorer på fingrene og biter på leppene mine. Jeg har aldri hørt om andre som gjør dette. Alle andre som skader seg selv sier de lager dype kutt med barber blader, men det er noe jeg ikke vil gjøre.Jeg tror at grunne til at jeg gjør det er kontroll. Jeg kan gjøre ting som er veldig vondt men det kan stoppe akkuratt når jeg vil det. Store kutt stoper bare ikke når jeg vil det.Jeg tror det er forklaringen men "kvalifiserer" det jeg gjør til selvskading?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

og takk for ditt spørsmål til oss. Du forteller at du gjør ting med deg selv som gjør ordentlig vondt, men som ikke gir varige/synlige merker. Du spør om det du gjør er selvskading, og det er klart at det er.

Du forteller at du har kontroll på det du gjør, på den måten at du klarer å stoppe å gjøre det vonde akkurat når du vil. Samtidig tror du, sånn som vi forstår deg, at grunnen til at du gjør disse tingene er kontroll.

For noen av oss kan det være lettere å takle en fysisk smerte, og en smerte vi har kontroll på, enn en psykisk og litt "uregjerlig" smerte. Samtidig er smertefølelsen en beskjed til oss, om at ikke alt er som det skal være. Slike beskjeder er det viktig å lytte til, og prøve å gjøre noe med. Vi kan ikke forandre alt som er vondt, men vi kan gjøre noe med vårt forhold til det vonde. Det kan vi får hjelp til, av en vi kjenner og stoler på eller av en profesjonell hjelper.

 

Hilsen teamet på RBUP

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd