Hopp til hovedinnholdet

Familien min har alltid hatt dårlig råd. Snart må vi betale inn penger til klassetur og jeg stresser veldig mye over det.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei,siden tidlig på barneskolen har jeg stresset veldig mye og hatt veldig mye ansvar, for meg selv og lillesøsteren min. Foreldrene mine fikk aldri tid til å komme på avslutninger, påske-frokost etc. Selvom de ikke kunne være sånn som alle andres foreldre, vet jeg jo veldig godt at de er glade i meg og søsknene mine og at de gjør alt de kan for oss.Jeg kan huske at vi alltid har hatt dårlig råd, at jeg ikke fikk like mange kule ting som vennene mine. Det jeg husker best er at jeg aldri kunne bli med på forskjellige aktiviteter og leirskole, og har vært hjemme mange sommerferier. Vi må veldig snart betale inn penger til klassetur og jeg stresser veldig mye over det. Jeg vil veldig veldig dra, men er ikke sikkert jeg får lov. Dessuten kommer alle til å spørre hvorfor jeg ikke dro akk som på leirskolen. jeg stresser en mye om skole også, men mest med som ikke har med karakterer å gjøre. Men det som vi ¨barna¨ ikke kjenner til, som har mye med penger å gjøre. vær så snill og hjelp meg

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Du skriver at familien din har dårlig råd og at du har hatt mye ansvar over deg og lillesøsteren din og at du stresser mye over dette. Jeg skjønner godt at dette blir slitsomt for deg! Nå er du bekymret fordi det snart er tid for å samle inn penger til klassetur.

Det er flott at du sender inn spørsmål til oss, fordi dette ikke er noe du skal tenke på alene. Det virker som du tenker mye på andre og har et stort hjerte. Dette synes jeg det er viktig at andre hjelper deg med! Det hjelper å snakke om det som er vanskelig!

Det står i opplæringsloven at du har rett til gratis skole, og det betyr også at det ikke lenger er lov å samle inn penger til klassetur (eller leirskole), hvis ikke det er frivillig å betale. Dette er nettopp for at ikke barn og ungdom skal havne i en sånn situasjon som du beskriver.

Jeg synes du burde snakke med læreren din eller helsesøster. De kan hjelpe familien din sånn at det ikke blir en ubehagelig situasjon for deg. De kan også hjelpe deg med det som er vanskelig ellers på skolen.

Det er også viktig at foreldrene dine får vite hvordan du har det, sånn at de forstår deg og kan hjelpe deg til å få det bedre! 

Vennlig hilsen familiepsykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fattigdom i Norge

Jente er lei seg (colourbox.com)

Kjenner du noen som alltid har en unnskyldning for ikke å bli med på kino eller i slalåmbakken? Eller vet du om noen som svarer unnvikende når du spør hva de gjorde i ferien?

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd