Hopp til hovedinnholdet

Det er for mye for meg å gå på skole samtidig som jeg skal studere. Hva skal jeg gjøre?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Jeg skal begynne på lærerskolen til høsten. Jeg har leilighet som jeg betaler 6000 for per mnd. Jeg har jobbet på dagligvarebutikk i to år, og har fått meg ny jobb ved ny dagligvare butikk her jeg skal studere. Problemet er at jeg har aldri trivdes med det. Jeg gruer meg flere dager for å gå på jobb, og i sommerferiene gjør jeg ikke annet enn å sove, også gå på jobb. Jeg har flere symptomer på ME men legen min sier jeg bare er lat. Jeg sover hele tiden og er slapp. Jeg blir sliten av ingenting, og har prøvd mye (turer osv.). Det som er, er at jeg absolutt ikke vil jobbe. Men familien tvinger meg. Jeg vil hvile når jeg har ferie, for å kunne bli opplagt til skolen starter. Karakterene mine gikk kraftig ned på vgs, fordi jeg aldri gjorde lekser siden jeg jobbet. Men jeg må jobbe for å tjene penger. Jeg har heller lyst til å dø, helt ærlig, framfor å jobbe slik som jeg gjør. Men jeg må få penger. Aner ikke hva jeg skal gjøre.. Hvor mye jeg jobber har ingen betydning.. Blir sliten uansett

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du forteller at du skal starte på lærerstudiet til høsten. Jeg forstår det slik at du skal flytte og har fått en ny jobb i butikk der du skal studere. Du skriver at du har jobbet i en dagligvarebutikk i to år og aldri trivdes med dette. Det høres ikke greit ut. Det å presse seg til noe en absolutt ikke ønsker kan gjøre noe med helsen. Jeg tenker at det er helt naturlig at du opplever at kroppen din ikke vil mer og at du får de symptomene du har fått i forhold til helseplager.

Du er 19 år og myndig. Da er det slik at du kan bestemme hva du skal studere og hva du ønsker å jobbe med. Det er etter Norsk lov ingen som kan tvinge deg å ta en jobb du blir syk av. Forstår at du opplever et press fra familien din, men det er deg og din fremtid som er viktig nå.

I forhold til økonomi så kan du ta opp studielån og søke på stipend gjennom lånekassen. Når du får mer overskudd så kan du finne en jobb som passer bedre for deg enn det gjør å arbeide i en butikk.

For å få de bedre så er det viktig at du greier å sette grenser for deg selv. Hva bestemmer du og hva synes du at familien din skal få lov til å bestemme over deg. Det er noen du må finne ut av.

Det er også fint om du passer på å ha en normal døgnrytme, få i deg sund mat, tren regelmessig og gjør ting som du liker. Sover du for mye så kan det føre til at du blir slapp og tiltaksløs. Er du ikke fornøyd med fastlegen din så kan du bytte fastlege. Gjør ting som du synes er gøy.

Ønsker deg lykke til. Legger artikler under svaret som du kan lese.

 

Hilsen Helsesøster.

I samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem får støtte fra Lånekassen?

Jente ligger i parken og studerer (colourbox.com)

Elever i videregående skole og studenter kan søke stipend og lån hos Lånekassen. 15. november er søknadsfrist for utdanningsstøtte i høstsemesteret, og 15. mars er søknadsfrist for vårsemesteret.

Les mer

Utstyrsstipend gjennom Lånekassen

Lånekassen skjermdump

Skal du begynne på videregående skole? Da kan du søke om utstyrsstipend fra Lånekassen.

Les mer

Til deg som handler på kreditt

Regner på kalkulator på mobilen (colourbox.com)

Er du fristet til å handle på kreditt? Da bør du være obs på dette.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Kan foreldrene dine nekte deg å flytte for å gå på skole?

Gutt diskuterer med faren sin (colourbox.com)

Hva gjør du hvis du ønsker å gå på en linje de bare har på en videregående som ligger for langt unna? Kan foreldrene dine da nekte deg å flytte dersom de ikke vil at du skal det?

Les mer

Råd til deg som sover dårlig

Jente våkner (colourbox.com)

Sliter du med å få sove godt, sovne når du legger deg eller med å komme deg opp om morgenen? Slik henger det sammen, og dette kan du gjøre.

Les mer

Student med dårlig råd?

Tomme lommer (colourbox.com)

Støver det i lommeboken din? Det finnes mange gode triks og tilbud dersom du er student og ønsker å spare.

Les mer

Enkelt å velge sunnere mat med Nøkkelhullsmerket

Nøkkelhullet (Helsedirektoratet / Mattilsynet)

Se etter nøkkelhullmerket på matvarene du handler. Når du finner merket, vet du at den matvaren er et sunnere alternativ enn andre varianter av matvaren.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd