Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg gjøre for å få penger nok til skoleturen?

Jente 16 år
 

Spørsmål

De fleste har råd til denne turen. Det har ikke jeg. Vi får ikke stipend for mamma tjener tydeligvis "mer enn nok" noe som hun ikke i det hele tatt gjør. Vi kjøper alltid first price mat, og teller hver lille krone. Vi er alltid veldig forsiktige med hva vi kjøper. Vi kjøper klær og utstyr på finn, alltid billigst mulig. Mamma har ikke god råd, pappa jobber ikke, jeg får ikke stipend for de mener mamma tjener gjennomsnittlig bra. Denne skoleturen er viktig for meg. Det er en tur til Nice med fransk klassen, siden jeg går på videregående skole, altså en språkreise. Jeg har så lyst, men 7000 kr er helt uaktuelt. Hva skal jeg gjøre? Må jeg tjene penger selv for et skoleprosjekt? Kan jeg få hjelp?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Mange ungdommer tar opp samme problem - at familien ikke har nok penger og at det oppleves vanskelig. 

Jeg skjønner godt at du blir frustrert over at familien har dårlig økonomi og at du likevel ikke får stipend. Så klart er det viktig for deg å få være med på klassetur!

Men det at foreldre har lite penger er vanligere enn man skulle tro. Jeg syns du skal ta kontakt med noen på skolen som kan hjelpe deg i forhold til det økonomiske. Det finnes ganske mange gode støtteordninger utenom lånekassen, hvor man kan få hjelp til å betale for fritidsaktiviteter, utstyr man trenger, ferieturer og andre ting. Dette er verdt å sjekke ut! Det er ikke flaut eller dumt å be om slik hjelp. Det er bare modig å si ifra. Og når du gjør det, ordner du opp i din egen situasjon og sørger for å få det bedre og å sikre deg selv deltakelse i det sosiale livet. I tillegg føles problemene mindre ut om man får snakket med noen som bryr seg.

Jeg foreslår at du starter med å gå til helsesøster på skolen din, til sosiallæreren din, eller en annen lærer du stoler på. Fortell dem om situasjonen din. De kjenner systemet og kan hjelpe deg videre. I tillegg kan de være gode samtalepartnere for deg i forhold til de bekymringene du har.

Og hvis det viser seg at det er slik at du må tjene dine egne penger for å få råd til klasseturen, finnes det helt sikkert mulighet for å få en ekstrajobb i nærområdet ditt. Det gjelder å være litt "frempå". Ta initiativ på egenhånd. Oppsøk et sted du kunne tenke deg å arbeide. Ta med et brev der du forteller litt om deg selv, og vis engasjement! Dette er ofte slik ungdommer får jobb. De pengene du eventuelt vil tjene på en ekstrajobb er kan du bruke på tur, og selv om ikke du klarer å tjene inn hele beløpet så kanskje mamma kan hjelpe deg med litt hun og? Eller kanskje skolen er villig til å ta en del av regningen?

Det er flott at du tar initiativ til å gjøre noe når du har det vanskelig. Jeg håper du får hjelp og jeg håper du får dratt på tur!

 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tjen penger på småjobber

Småjobber (colourbox.com)

Er du for ung til å ha en fast jobb? Eller tar det for mye tid? Her er en oversikt over ulike småjobber du kan tjene penger på.
Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Bekymrer meg over familiens økonomi. Hva kan jeg gjøre?

Bekymret gutt

Bekymrer du deg mye over familiens økonomi? Dette er ikke ditt ansvar, men du er ikke alene og det finnes hjelp der ute.

Les mer

Hvem får støtte fra Lånekassen?

Jente ligger i parken og studerer (colourbox.com)

Elever i videregående skole og studenter kan søke stipend og lån hos Lånekassen. 15. november er søknadsfrist for utdanningsstøtte i høstsemesteret, og 15. mars er søknadsfrist for vårsemesteret.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd