Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan pappaen min få hjelp til å betale tannbehandlingen han trenger?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Pappaen min har ikke råd til tannlegen. Han jobber, men tjener ikke så mye. Han sier at han har knust en tann og at det sikkert er infeksjon i tannkjøttet fordi det har vært vondt lenge. Han sier at det sikkert hadde kostet mer enn 10.000 kr for han å få fikset alle tennene hans hos tannlegen, sikkert mye mer enn det fordi han har ganske dårlige tenner. Det gjør meg veldig trist at han ikke har råd til det :( Er det ingenting man kan gjøre hvis man ikke har råd?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er flott at du viser omsorg for pappaen din. Jeg skal skrive litt om ordningene som finnes i Norge når det gjelder tannbehandling.

Det finnes dessverre små muligheter for å få dekt tannlegebehandling i Norge dersom man er voksen og frisk. Som voksen har man dessverre ingen aldersrettigheter lenger.  Om man har noen spesielle sykdommer eller lidelser finnes det muligheter for å få dekt dette gjennom folketrygden. Det er veldig mange diagnoser, og du kan lese mer om dette her. Dersom sykdom og/eller medisinbruk kan påvises å ha en direkte sammenheng med nedsatt tannhelse kan man få dekt deler av tannbehandlingen din på denne måten.

Dersom man er under psykiatrisk regelmessig behandling kan man få gratis tannbehandling i den offentlige tannhelsetjenesten. Psykisk utviklingshemmede og eldre, langtidssyke og uføre i institusjon eller hjemmesykepleie har krav på gratis tannbehandling i den offentlige tannhelsetjenesten.

Enkelte typer behandlinger gir direkte rabatter på tannbehandlingen gjennom folketrygden. For eksempel operasjon av visdomstenner, eller dersom man må operere ut tannrøtter. Dette står det mer om på Helfo sine hjemmesider, se linken.

Sjekk pris rundt hos ulike tannklinikker. Prisliste skal være lett tilgjengelig på venterom.

Sosialkontoret/NAV er behjelpelig med penger til akutt nødvendig tannbehandling, særlig ved smerter. Dette er inntektsprøvd, så pappaen din kan i så fall snakke med lokalt NAV.

Tannlegen vil nok være behjelpelig med å dele opp behandlingen slik at man kan betale litt etter litt, for eksempel en fylling av gangen. Snakk med tannlegen om dette.

Det er best om pappaen i første omgang tar kontakt med tannlege for en undersøkelse. Da vil man kunne få et kostnadsoverslag, og tannlegen skal finne ut om man kan ha noen rettigheter i forhold til det jeg har skrevet om over.

Lykke til!

Vennlig hilsen tannlegen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd