Hopp til hovedinnholdet

Hvordan bli flinkere til å spare?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en gutt på 17 år som har veldig lyst på Førerkort klasse b men jeg sliter veldig med å spare penger :( Bare den siste måneden har jeg kjøpt meg en Ps4 pro til 4000 kr og spill til 3800kr. Tror jeg har brukt 20000 - 30000 kr det siste året bare på tull. Trenger hjelp til å spare siden jeg nesten er helt blakk nå. Har dere noen tips som kan gjøre det litt enklere å spare ? Tjener ca 3000 kr per måned der jeg jobber men bruker opp alt hver måned.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du kontaktet oss i ung.no!

Det beste tipset for å spare penger, er å lære seg å lage budsjett slik at man får bedre oversikt over hva man har. Budsjettet er en oversikt over hvor mye penger du tjener, og hvor mye penger du må bruke. Budsjettet behøver ikke å være så komplisert. Ta et A4-ark og skriv en lang strek midt på arket slik at det deles i to. På den ene siden av streken skriver du under hverandre alle inntektene dine den neste måneden. Dette kan være lønn for jobbing, ukepenger hjemmefra, penger du får i bursdagsgave osv. Regn sammen alle inntektene og skriv totalsummen nederst på arket. På den andre siden av streken skriver hvordan bli flink til å sdu opp alle ting du tenker å bruke penger på den neste måneden og hvor mye hver ting koster. Regn sammen alle summene og skriv totalbeløpet nederst på arket. På denne måten vil du se hvor mye penger du får/har, og hvor mye penger du vil bruke. Det viktige er jo at summen for hvor mye du vil bruke ikke er høyere enn summen for de pengene du skal tjene. Hvis du skal spare, må beløpet du bruker være mindre enn beløpet du tjener.

Heng budsjettet på veggen slik at du ser det hele tiden. Hele måneden må du forholde deg til dette budsjettet. Ikke kjøp noe som ikke står skrevet opp på budsjettet. Og tjener du mer enn du tror, kan disse pengene gå til ekstra sparing. Det kan være tøft å holde seg til budsjettet når det frister å kjøpe ting du får lyst på, men her må du bare være tøff. Et skikkelig budsjett vil gjøre at du ikke bruker mer penger enn du har, og i tillegg klarer å spare. 

Under dette svaret finner du flere artikler med råd om hvordan spare penger!

Hilsen ungdomsredaksjonen, ung.no 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan sette opp et budsjett?

Kalkulator og blyant (colourbox.com)

Lær hvordan du setter opp et godt budsjett, og få tilbake kontrollen over pengene dine.

Les mer

Hvordan spare lommepengene dine

Mynter (colourbox.com)

Forsvinner lommepengene nesten før du får dem? Brenner pengene i lomma di? Du er nok ikke alene, og heldigvis finnes det råd.

Av Julie, ungdomsjournalist ung.no.

Les mer

Sparetips til deg med slunken lommebok

Sparegris (colourbox.com)

Dårlig råd? Eller forsvinner pengene mellom hendene på deg? Det finnes mange billige og gratis alternativer du kanskje ikke visste om.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd