Hopp til hovedinnholdet

Jeg bor hjemme og er over 18 år. Forventes det at jeg bidrar økonomisk?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg bor hjemme med moren min og hun er for øyeblikket ikke fast ansatt noe sted. Jeg har en deltidsjobb og bruker pengene jeg får til å finansiere studiegangen, men NAV sier at for at moren min skal kunne få økonomisk støtte fra dem så må jeg først bruke alle pengene på kontoen min ettersom jeg bor i samme hushold. Grunnen til at jeg ikke tar i bruk lånekassepenger er fordi jeg bor hjemme og da blir hele beløpet til et lån, og deltidsjobben dekker det mest essensielle av behov. Har jeg noen muligheter i det hele tatt for å beholde pengene uten å måtte flytte ut, eller er det mitt eneste valg? Isåfall, hvilke muligheter har jeg? Hva er det smarteste å gjøre her? Takk på forhånd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til oss

Slik du skriver spørsmålet ditt, forstår jeg det slik at din mor mottar økonomisk sosialhjelp fra NAV.  Hvis din mor har noen spørsmål til sin utbetaling fra NAV, må hun ta direkte kontakt med NAV.

Du spør om hva det smarteste du kan gjøre i denne situasjonen.  Så lenge du er over 18 år har ikke dine foreldre forsørgingsplikt for deg.  Hvis du i tillegg bor hjemme og har egen inntekt, forventes det at du bidrar til økonomien hjemme.  Betaler du for eksempel husleie hos din mor?  Bidrar du med innkjøp av mat?  Betaler du for strøm, kommunale avgifter og nettleie?  Dette er jo noen av utgiftene du selv må betale, hvis du flytter for deg selv.

Vi her på ung.no har funnet dette som står i regelverket om økonomisk sosialstøtte fra NAV.  Det er hentet fra rundskrivet til Sosialtjenesteloven § 18.

4.18.2.4 Samboere og personer i bofellesskap
Tjenestemottakere som har ansvar for å forsørge seg selv, men som bor sammen med andre, for eksempel hjemme hos foreldre, som samboere eller i bofellesskap, er rettslig å regne som enslige. I vurderingen av stønadsbehovet skal det tas hensyn til tjenestemottakers reelle utgifter til eget livsopphold, som vedkommendes faktiske del av boutgiftene og eventuelt andre utgifter husholdningen deler, som til innbo, husholdningsartikler og medier og kommunikasjon. Samboere har ikke gjensidig underholdsplikt overfor hverandre, og foreldre har i utgangspunktet ikke forsørgelsesplikt overfor unge over 18 år.


Håper du fikk svar på spørsmålet ditt her. 

Ønsker deg en fin dag og lykke til videre :-)

Hilsen NAV i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd