Hopp til hovedinnholdet

Jeg bruker rundt 250,- hver storefri på mat. Jeg har ingen inntekt og begynner å få lite penger. Hva skal jeg gjøre?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg går nå på vidregående skole, dette er noe jeg så fram til siden ungdomsskolen. men problemet er, vært matfri, bruker jeg rundt 250kr på mat. Jeg har 0 inntekt og begynner å ha lite penger. Jeg var opprinnelig en gutt, men nå en jente. forandringen har gjort at jeg nå veier 163kg 180cm høy. Hjemme spiser vi for det meste junkfood. Denne spisingen av junkfood hjemme, har gjort slik at jeg ikke greier å spise noe annet lenger. Jeg vet ikke hva som skjer med meg når pengene går slutt. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 20 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller oss hvor bekymret du er for ditt forbruk av penger du egentlig ikke har til mat hver dag på skolen.

Du forteller om et usunt kosthold hjemme og at dette har påvirket deg slik at du ikke klarer å spise annen mat du  heller. Det kan jeg godt forstå fordi man lærer av sin families vaner og det kan være veldig vanskelig å endre vaner på egenhånd.

Slik jeg forstår deg så har du også vært gjennom mange store endringer både fysisk og mentalt fordi du har skiftet kjønn. Dette kan også bidra til at man tåler mat på en annen måte og dette kan ha med hormoner å gjøre.

Jeg syns det er fint at du skriver til oss - da tenker jeg at du har lyst til å gjøre noe med dette og det er nettopp dette første steget som kan være det vanskeligste å ta!

Jeg vil anbefale deg å snakke med fastlegen din som kan henvise deg til psykolog og en ernæringsfysiolog. Det kan være at du vil få det bedre ved å lære deg å spise mat som er riktig for deg og den du er blitt.

Av og til så kan mat også være en slags beskyttelse for indre ubehag og dette kan du finne mer ut av sammen med en psykolog. Det at du har endret identitet og fått et nytt liv er jo også krevende!

Det er jo også slik som du selv sier at du ikke har økonomi til å ha de matvanene du har nå. Derfor kan det å endre på dette gi deg både bedre helse og økonomi.

Hvordan ville det være for deg å snakke med familien om kostholdet? Det å få støtte til å legge om livsstilen er viktig for å lykkes.

Jeg legger ved noen artikler til deg som du kan ha nytte av å lese.

Ønsker deg alt godt!

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Enkelt å velge sunnere mat med Nøkkelhullsmerket

Nøkkelhullet (Helsedirektoratet / Mattilsynet)

Se etter nøkkelhullmerket på matvarene du handler. Når du finner merket, vet du at den matvaren er et sunnere alternativ enn andre varianter av matvaren.

Les mer

Se hva skolematen gjør med deg

Hva bør du ha på matpakka? (colourbox.com)

Har det noe å si hva du spiser til lunsj? Se hva som skjer når klassen får en sunn lunsj eller en usunn lunsj.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd