Hopp til hovedinnholdet

Jeg har vokst opp med en alkoholisert mor. Jeg studerer, har dårlig råd og ønsker å vite om jeg kan få støtte/erstatning som følge av en dårlig oppvekst?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei... jeg er en student som lever på dårlig med hjelp fra lånekassen... jeg har vokst opp med en alkoholisert mor, noe som har preget meg. Er veldig sjenert, liker ikke snakke mye, har dårlige minner og er ofte full av dårlige tanker og angst/depresjon. Psykolog hjalp ikke meg noe særlig... jeg holder på å utdanne meg nå... men har utrolig dårlig råd. jeg vet ikke om det finnes en form for støtte/erstatning jeg kan få... eventuelt om jeg dokumenterer hennes opphold på rehab og at jeg snakker sant ettersom jeg har hatt psykolog møter før... jeg synes det er kjempeteit de som har pårørende med kreft får hjelp pengemessig, men ikke de som har hatt alkoholiserte foreldre. Kreft kan man ikke noe for, men da er det ihvertfall mer forståelig.. enn en foreldre som oppfører seg som et barn og påfører seg selv skade valgfritt. akkurat som en yrkesskade, har dette være en skade med følgen av dårlig oppvekst. er det noe jeg kan søke om eller ha rettighet til - vil jeg gjerne vite det..takk

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei.

Takk for at du skriver til oss!

Du skriver om hvordan du føler deg preget av oppveksten din med en alkoholisert mor, og du lurer på om det finnes erstatning/støtte til deg som pårørende. 

Å vokse opp med en alkoholisert mor er tøft, og kan påvirke deg i etterkant. Allikevel er det flott at du har klart å begynne på en utdannelse. Selvom du har pratet med psykolog tidligere uten at du føler det hjalp for deg, så vil jeg anbefale deg å prate med noen igjen om hvordan du har det. Gjennom samtale kan du sortere i tanker og følelse, og på den måten få det bedre. Mange er skeptiske til å prate med noen, og spesielt hvis man føler man har prøvd uten at det har fungert så godt tidligere. Allikevel syns de fleste som prøver å prate med noen at det hjelper. 

Du kan oppsøke helsestasjon for ungdom. Der jobber det helsesøster, lege og ofte også psykolog eller psykiatrisk sykepleier. Dette er en gratis tjeneste for unge mellom 13-20 år, hos noen er tilbudet opp til 25 år. Dersom det ikke er helsestasjon for ungdom der du bor, så kan du sjekke ut hva studentsamskipnaden tilknyttet din høyskole/universitet kan tilby. Studentsamskipnaden skal ha rimelige eller gratis tilbud som en del av sin helsetjeneste. 

Som student så må du klare deg på det du får fra Lånekassen, samt mange studenter må også jobbe deltid for å klare seg. Er det noe du har tenkt noe på, det å jobbe litt? Det er ikke mange kveldene i løpet av en måned du trenger å jobbe for at det skal hjelpe på den økonomiske situasjonen din. Å jobbe litt er ikke bare bra økonomisk, men også kanskje bra for deg på et personlig plan. Du tenker på noe annet, kanskje du blir kjent med noen på jobben din og du får verdifull arbeidserfaring som hjelper deg senere når du skal søke jobb.

Dersom det er helt krise (at du ikke har penger til mat eller lignende), så kan du søke om økonomisk sosialhjelp fra NAV.

Vennlig hilsen helsesøster og NAV, i samarbeid med ung.no

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd