Hopp til hovedinnholdet

Familien sliter veldig økonomisk

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg og søsteren min bor med bare moren vår og vi sliter veldig økonomisk. Det er ikke alltid vi har råd til å kjøpe middag en gang. Og nå som det snart er skolestart så skulle jo jeg og søstra mi hatt nye klær, men det har vi ikke råd til. Dette syns jeg er kjempe flaut fordi når jeg er med venner ogsånn så snakker di alltid om at de har så mye penger og sånn. Jeg tørr ikke å snakke med noen om dette fordi jeg er redd for å bli erta for det. Og dette er jo også ekstremt vanskelig nå som jeg skal begynne i 9. klasse.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Jeg skjønner at du er lei deg for at mamma sliter økonomisk. Det er ikke er rart at du kan oppleve å bli både flau og trist hvis det er slik at den økonomiske situasjonen deres begrenser både hva dere kan spise, og om du kan få nye klær når du trenger det.  

Jeg kan fortelle deg at det er svært mange ungdommer som skriver inn til oss om at familien deres har dårlig råd. De er kanskje bekymret, lei seg eller usikre på hvordan dette vil gå i fremtiden. De er også frustrerte fordi familiens dårlige økonomi gjør at de ikke får vært med på aktiviteter som alle andre kan, eller at de ikke kan ha de klærne/tingene de ønsker seg, som de ser at andre har. Det høres ut som at dette er en av de utfordringene du står i hjemme nå og som preger deg mest. Dette kan være vanskelig, fordi mange føler at tingene de omgir seg med er med på å definere hvem de er - selv om man kanskje ikke skulle ønske det var slik. Dermed kan det å ha dårlig råd være med på å påvirke selvtilliten til en ungdom - at man ikke føler man får vist seg frem som den man ønsker å være. Slik du skriver: Det er flaut å snakke om det når du er med venner, fordi de snakker om hvor mye penger de har. Når ikke du kan skilte med det samme, føler du deg kanskje utenfor?

Men tenk igjennom selv: Hva setter du pris på med de menneskene du har nære og som betyr noe for deg? Det er ofte ikke tingene vi bryr oss om når vi vurderer hva andre betyr for oss. Det samme gjelder for deg! Det er hvem du er, hva du står for, og dine gode egenskaper som er viktige for andre. Slike ting koster ikke penger. Det håper jeg virkelig at også vennene dine forstår og er enige i. De vennene du har som tenker slik er verdt å ta vare på. De som vurderer en annens verdi ut ifra penger er kanskje ikke så gode venner likevel..?

Jeg vil oppfordre deg til å forsøke å prate med vennene dine om det at dere har dårlig råd. I alle fall til de du føler du kan stole på. Jeg tipper at du bare vil få positive opplevelser med å tørre å snakke om det. Det krever mot å snakke om vanskelige ting. Men i alle familier finnes det problemer, om det ikke er økonomi så er det kanskje noe annet. Hvis du går frem som et modig eksempel, kanskje andre følger etter og åpner seg de og? Så kan dere prate om andre ting enn penger, og dere kan gi hverandre støtte og kjenne til hverandres opp-og nedturer og dermed komme nærmere hverandre som venner. Jeg håper du blir inspirert til å prøve dette!

Men når det er sagt: hvis det er slik at det er usikkert om du, søsteren din og mamma har penger til middag, skjønner jeg at det er for vanskelig. Da syns jeg  at mamma skal ta kontakt med noen som kan hjelpe dere med det økonomiske. Det finnes ganske mange gode støtteordninger i kommunene rundt om i landet, for eksempel via frivillighetssentralen eller andre lokale stiftelser som samarbeider med kommunen ved å donere penger eller utstyr. Da kan man få hjelp til å betale for fritidsaktiviteter, utstyr man trenger, ferieturer og andre ting. Det er ikke flaut eller dumt å be om slik hjelp. Det er bare modig å si ifra. Og når du gjør det, ordner du opp i din egen situasjon og sørger for å få det bedre!

Jeg ser at du er 14 år gammel. Tror du at du kunne klare å ha en liten ekstrajobb - noe "lett" arbeid? Har du en nabo eller et familiemedlem du kan hjelpe med ulike oppgaver i hjemmet? Finnes det mulighet til å jobbe som avisbud eller på den lokale butikken? Vær kreativ! Ta initiativ på egenhånd. Oppsøk et sted du kunne tenke deg å jobbe. Ta med et brev der du forteller litt om deg selv, og vis engasjement! Dette er ofte slik ungdommer får jobb. De pengene du eventuelt vil tjene på en ekstrajobb bør få være dine og ikke mamma sine. Men ved at du i større grad kan betale for dine egne klær, ting og gjøremål så letter det jo litt på økonomien hennes. 

Det er flott at du tar initiativ til å gjøre noe når du og familien din har det vanskelig økonomisk. Jeg håper du får hjelp og at det blir bedre snart! Og jeg legger ved et par artikler som kan gi flere tips. Håper dette ga svar på spørsmålet ditt. Lykke til:)

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Bekymrer meg over familiens økonomi. Hva kan jeg gjøre?

Bekymret gutt

Bekymrer du deg mye over familiens økonomi? Dette er ikke ditt ansvar, men du er ikke alene og det finnes hjelp der ute.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd