Hopp til hovedinnholdet

Er det greit at jeg sier at de må betale maten selv, eller blir det veldig kjipt?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, vet ikke helt om spørsmålet går under "dårlig råd". Jeg har bursdag om én uke, og tenker å invitere noen jenter på middag på restaurant. Jeg kan dessverre ikke ha det hjemme, men slik som det er nå blir det veldig mye for meg å spandere. Jeg tror ikke det er innenfor å be dem betale for egen mat, men jeg tenker å presisere at de da ikke trenger å ha med gave. Gaven blir at de er med meg og feirer. Foreldrene mine har såvidt råd til å betale for meg alene.. Jeg er jo venn med jentene, men vet ikke om de forstår det. Er det greit at jeg sier at de betaler for dem selv, eller blir det veldig kjipt? Vil jo ikke at de skal takke nei fordi jeg ikke har penger. Hilsen

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
Hvis det er veldig gode venner, at de kjenner deg godt og er glad i deg, og at de har penger å bruke på en middag, kan det være innenfor å spørre om de vil spise på restaurant med deg. 
Kanskje du kan finne et sted som ikke er så dyrt? 
Du kan også spørre den venninnen du kjenner best hva hun synes. Hvis hun synes det er en en god ide, har du henne med deg og da er det lettere å spørre de andre.
I noen vennegjenger hender det at noen leter etter negative ting. De samme kan være lette å såre eller skuffe. Hvis det er en eller flere som du tenker kan være negative, er det om å få med seg flere som vil gå med deg, før du spør de som kanskje kan være negative.
De som har veldig god råd, kan ha problemer med å forstå at du ikke kan spandere. De tenker rett og slett ikke at alle er like heldig stilt som dem selv. Når penger aldri er et problem, kan være uforstående til at andre har dårlig råd.   
Hvis du synes det kan være vanskelig å spørre om å gå på restaurant, kan dere kanskje gå på en kafe og drikke kaffe/kakao og spise bolle eller skolebrød, og at de betaler selv? Det viktigste er at dere er sammen og har det fint. 

Jeg håper dette er til hjelp for deg, og jeg ønsker deg en alle tiders flott bursdag, enten den er på restaurant eller på kafe!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd