Hopp til hovedinnholdet

Familien min har dårlig råd hver måned

Jente 13 år
 

Spørsmål

Er så lei meg at jeg vil gråte. Meg og min familie har dårlig rå hver mående. Vi lever ikke under fattigdomsgrensa i Norge, men ikke langt i fra grensa. Hver mående har vi dårlig rå. Mamma og pappa har lånt meg 700kr av 1300 kr av julepengene mine. Jeg har ingenting. Bestevenninna min spurte om jeg ville være med på et kjøpesenter en time unna, men det kan jeg ikke nå fordi jeg har ingenting. Uansett ellers, har vi ikke rå til noe nesten. Vennene mine spør om å finne på noe sånn som kino ellerno men jeg kan aldri fordi vi ikke har penger til det. Jeg føler meg såret på en måte. Hver gang før har jeg spurt om 100 eller 200kr til byen, men jeg har alltid fått nei for de vi ikke har rå, så nå tørr jeg ikke å spørre mer, og det har jeg ikke gjort på over 2 år nå. Jeg har eller ingen erfaring med jobber. Jeg vet eller ikke hvordan jeg kan jobbe, jeg er utrolig redd for folk. Hvordan skaffer jeg meg jobb egentlig? Hva skal jeg gjøre

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til oss

Jeg skjønner at du er lei deg for at familien din sliter økonomisk. Det er ikke er rart at du kan oppleve å bli både flau og trist hvis det er slik at den økonomiske situasjonen deres begrenser dere både hjemme - og når du skal ut med venner.  

Jeg kan fortelle deg at det er svært mange ungdommer som skriver inn til oss om at familien deres har dårlig råd. De er kanskje bekymret, lei seg eller usikre på hvordan dette vil gå i fremtiden. De er også frustrerte fordi familiens dårlige økonomi gjør at de ikke får vært med på aktiviteter som alle andre kan, eller at de ikke kan ha de klærne/tingene de ønsker seg, som de ser at andre har. Det høres ut som at dette også er noe som preger deg nå. Som du skriver - det kan føles sårende (og kanskje ensomt?) å ikke kunne ta del i de tingene som vennene dine kan. 

Men  - når du ikke kan være med å handle i butikker, eller ikke har råd til å bli med på kino er det viktig å huske på at det ofte ikke er ting eller utstyr vennene dine bryr seg om når det gjelder hva du betyr for dem. Det er hvem du er, hva du står for, og dine gode egenskaper som er viktige for venner. Slike ting koster ikke penger. Det håper jeg virkelig at vennene dine forstår og er enige i. De vennene du har som tenker slik er verdt å ta vare på. De som vurderer en annens verdi ut ifra penger er kanskje ikke så gode venner?

Jeg vil oppfordre deg til å forsøke å prate med vennene dine om det at dere har dårlig råd. I alle fall til de du føler du kan stole på. Jeg tipper at du bare vil få positive opplevelser med å tørre å snakke om det. Det krever mot å snakke om vanskelige ting. Men i alle familier finnes det problemer, om det ikke er økonomi så er det kanskje noe annet. Hvis du går frem som et modig eksempel, kanskje andre følger etter og åpner seg de og? Så kan dere prate om andre ting enn penger, og dere kan gi hverandre støtte og kjenne til hverandres opp-og nedturer og dermed komme nærmere hverandre som venner. Jeg håper du blir inspirert til å prøve dette!

Men når det er sagt - det er viktig at ungdommer får mulighet til å delta på aktiviteter sammen med venner, sånn at man kjenner seg som en del av fellesskapet og av gjengen. Hvis økonomien til familien aldri har rom for at du kan få penger til å bli med på ting som kino/andre fritidsaktiviteter, er det lurt at du søker hjelp. Det finnes ganske mange gode støtteordninger i kommunene rundt om i landet, for eksempel via frivillighetssentralen eller andre lokale stiftelser som samarbeider med kommunen ved å donere penger eller utstyr. Da kan man få hjelp til å betale for fritidsaktiviteter, utstyr man trenger, ferieturer og andre ting. Det er ikke flaut eller dumt å be om slik hjelp. Det er bare modig å si ifra. Og når du gjør det, ordner du opp i din egen situasjon og sørger for å få det bedre!

Du skriver jo også litt selv om det med jobb. Jeg ser at du er 13 år gammel. Da er det ikke alle jobber som passer for deg. Og jeg skjønner at det kan være vanskelig å ta initiativet. Men kanskje har du en nabo eller et familiemedlem du kan hjelpe med ulike oppgaver i hjemmet? Finnes det mulighet til å jobbe som avisbud eller på den lokale butikken, hvor du kanskje kjenner noen fra før? Vær kreativ! Det er helt vanlig at ungdommer tar initiativ på egenhånd til å spørre om jobb. Det verste som kan skje er at de sier nei. Oppsøk et sted du kunne tenke deg å jobbe. Ta med et brev der du forteller litt om deg selv, og vis engasjement! Dette er ofte slik ungdommer får jobb. De pengene du eventuelt vil tjene på en ekstrajobb bør få være dine og ikke mamma/papppa sine. Og hvis du får litt penger og i litt større grad kan betale for dine egne klær, ting og gjøremål så letter det jo litt på økonomien deres. 

NAV kan også hjelpe. Med råd og tips til jobbsøking. NAV har egne ungdomssider på nav.no.  Gå inn der og sjekk hva som kan være aktuelt for deg å gjøre.  Er du på Facebook og Snapchat?  Det er NAV!  På "NAV Jobblyst" kan du også få tips og råd.  Der kan du også sende inn konkrete spørsmål til dyktige veiledere.

Det er flott at du tar initiativ til å gjøre noe når du og familien din har det vanskelig økonomisk. Jeg håper du får hjelp og at det blir bedre snart! Og jeg legger ved et par artikler som kan gi flere tips. Håper dette ga svar på spørsmålet ditt. Lykke til:)

 

 

 

Hilsen familieterapeuten og NAV i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Bekymrer meg over familiens økonomi. Hva kan jeg gjøre?

Bekymret gutt

Bekymrer du deg mye over familiens økonomi? Dette er ikke ditt ansvar, men du er ikke alene og det finnes hjelp der ute.

Les mer

Under 18 og på jakt etter jobb?

Beiser en benk (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å finne en jobb om du er under 18 år, men det er ikke umulig. Her er våre fem jobbtips til deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd