Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler at jeg MÅ ha iPhone.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg føler at jeg MÅ ha iPhone. Alle i klassen min har det unntatt jeg og en annen. Alle sier "æsj, skaff deg iPhone" osv. Jeg har en Huawei mobil. Jeg har hatt lyst på en iPhone i flere år nå, men jeg har ikke råd og jeg får ikke lov. Det er ikke det med at vi er fattige, men vi er ikke rike heller. Kostnaden til en iPhone er veldig stor, men det er det som blir regnet som "best". Snart er det bare jeg som ikke har iPhone i klassen, fordi hun som har Samsung har sagt i en måned nå at hun skal kjøpe en iPhone 8 siden hun har fått råd. Min Huawei mobil ble ødelagt for ca 4 måneder siden. Da hadde jeg ikke mobil på hele fire måneder. Fordi foreldrene mine ville ikke kjøpe en ny mobil til meg. Men fire måneder senere byttet og fikset skjermen selv. Det var de vanskeligste 4 månedene i mitt liv. Da jeg spurte om jeg kunne kjøpe en med mine egne penger sa de ikke mer enn nei. I går ble mobilen min ødelagt på samme måte og det vil sikkert gå flere måneder til jeg finner en løsning på det. :(

Besvart 26.09.2018 17:10
 

Svar
Hei jente 14 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Det kan føles som at man MÅ ha det "alle andre" har. Men det er alltid noen som ikke har det "alle andre" har. Det kan føles tungt å vanskelig. Det hjelper å snakke med noen om dette. Du kan snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom. Da får du mulighet til å reflektere over dette med kjøpepress og hva det kan medføre av tanker og følelser. 
Kan det være mulig at du kan kjøpe en brukt telefon, for eksempel på finn.no? Du kan sjekke ut hva som ligger på nettet nær der du bor. Hvis du finner en ok brukt telefon, kan du snakke med foreldrene dine om det er greit at du bruker egne penger på det.
Kanskje du kan sette opp en spareplan, hvis du ikke har nok penger? Kan du hjelpe til med noe ekstra hjemme, hos slekten, eller at du kan gå med aviser eller være barnevakt, for å spare til en telefon?  
Snakk med helsesøster og de hjemme. 


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem bestemmer over pengene dine?

Penger til konfirmasjonen (ung.no)

Krangler du med foreldrene dine om hva du kan bruke egne penger på? Det finnes ikke noe klart svar, men det er vanlig å skille mellom penger du har tjent selv og penger du har fått.

Les mer

Stå i mot kjøpepresset

Ung gutt sitter på et bord for seg selv på skolen, med mange andre elever bak. Gutten har en smartphone i hånden sin og han ser ut i løse luften. (www.colourbox.com)

Har du følt deg utenfor når vennene dine har ting du ikke har? Føler du press om å kjøpe de nyeste og dyreste tingene? Her får du tips til å takle kjøpepresset.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd