Hopp til hovedinnholdet

Pappa tar penger fra kontoene mine

Jente 13 år
 

Spørsmål

Mamma har litte penger og pappa tar penger fra kontoene mine og felleskontoene. Pappa har ikke jobb og de krangler hele tiden hva skal jeg gjøre ?

Besvart 21.10.2018 08:59
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Så dumt å høre at pappa tar penger fra kontoene dine. Selv om foreldrene dine har dårlig råd og trenger penger mener jeg at det ikke er OK at de tar penger fra deg, og i alle fall ikke uten å si ifra. Det gjør at tilliten mellom dere blir dårligere. 

Selv om foreldre har det økonomiske ansvaret ovenfor barna sine helt til de er 18 år betyr ikke det at de kan bestemme over barnas egne penger. I barneloven står det at du, etter vergemålsloven § 33 (en lov om unge og økonomi), har rett til å bestemme over penger du har fått eller tjent fra du fyller 15 år. Nå ser jeg at du bare er 13 år. Men det skal likevel gode grunner til (for eksempel at pengebruken din er til skade for deg) før foreldrene dine gjør rett i å ta penger fra deg. Du har rett til å uttale deg og å bli hørt i forhold til hvordan pengene dine skal brukes, fra du er 12 år. 

Du forteller også at det hele tiden er krangling hjemme hos dere og at pappa ikke har jobb. Det høres ut som familien din er i en vanskelig situasjon på mange måter! Da kan det være godt å få litt hjelp utenfra. 

Jeg syns derfor at du skal be om hjelp fra en annen voksen som du stoler på. Har du for eksempel et annet familiemedlem som du kan fortelle dette til? Du kan eventuelt snakke med helsesøster på skolen din hvis situasjonen utvikler seg til noe vanskeligere og du trenger hjelp til å finne ut hvordan du skal snakke med pappa om at han tar pengene dine. Kanskje trenger også mamma og pappa litt hjelp til å finne ut av hvordan de to kan få det bedre sammen, både økonomisk og i forhold til at de krangler. Helsesøster kan hjelpe deg videre i dette, hun kjenner systemet og hvilken hjelp som finnes i kommunen/bydelen der du bor. Helsesøster har taushetsplikt og hun er opptatt av hvordan DU har det. Ikke nøl med å ta kontakt, det er viktig å få hjelp når ting er vanskelig hjemme. 

Lykke til, jeg håper du får igjen pengene dine og jeg håper at det blir bedre hjemme for deg snart!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når foreldrene krangler

Foreldre som krangler (colourbox.com)

Det er ikke uvanlig å oppleve at foreldre krangler. Her får du noen tips til hva du kan gjøre.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd