Hopp til hovedinnholdet

Har jeg rett til å få penger av faren min?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg bor med mor og har så og si null kontakt med far( kan gå år og mnd før jeg plutselig hører fra han) det er så ille at jeg noen ganger glemmer at jeg har en far. Poenget er at siden mor har dårlig råd og kan ikke jobbe pga muskelsykdom, og jeg selv sliter med angst og klarer ikke å jobbe selv om jeg ønsker det og far ikke vil betale noe (klær, barnebidrag, og masse annet. Om jeg spør får jeg alltid et nei, og jeg vet at han har penger). Har jeg noen rett til å få noe støtte og penger? Hva kan jeg gjøre?

Besvart 03.01.2019 09:05
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Det er leit å høre at faren din avviser deg når du forsøker å be om støtte fra han. Når foreldre er skilt skal den forelderen som ikke har daglig omsorg for barnet betale barnebidrag frem til barnet fyller 18 år. Og du er bare 17 år. 

Ut ifra det du skriver får jeg en forståelse av at han ikke betaler barnebidrag slik han skal. Men det er faktisk slik, at selv om din far ikke betaler, har du og moren din rett på pengene og det er dette NAV skal sikre at du får. Regelen sier at den forelderen som har daglig omsorg fra barnet (altså din mor) har krav på å motta barnebidrag selv om den andre forelderen (din far) nekter å betale. Da må NAV betale det til den forelderen som har barnet, og så må NAV kreve inn penger fra den andre forelderen utenom. Det første dere bør gjøre er derfor å kontakte NAV og jeg vil oppfordre moren din, som har ansvar for deg, til å gjøre dette. Følg linken her til NAV. Da finner dere mer info om barnebidrag og hva man har rett på når det uteblir.

Det er viktig å få snakke med noen på NAV som har tilgang til informasjon om akkurat din familie. Det får du hvis du ringer 55 55 33 33. Man kan få snakke med en saksbehandler der som kjenner lovverket og systemet godt, og som har oversikt over detaljene som gjelder dere. 

Ellers vil jeg si at jeg syns det er leit å høre at du har det så vanskelig hjemme, og at både du og moren din strever med helseplager og at dere har dårlig råd. Husk at i tillegg til å motta barnebidrag kan dere ha rett på ekstra økonomisk hjelp også. Nav har støtteordninger for familier med lav inntekt. Kanskje har din mor allerede søkt økonomisk støtte fra Nav?

Du skriver at du har angst og ikke klarer å jobbe. Da får jeg en tanke om at du strever med flere ting enn bare økonomi. Har du noen å prate med? En god venn? En lærer? Helsesøster på skolen din? Jeg anbefaler deg å oppsøke hjelp også for å få det bedre med deg selv. Et fint sted å ta kontakt er helsestasjon for ungdom. Et slikt tilbud finnes i alle kommuner/bydeler og det er gratis. De som jobber der er opptatt av ungdommers psykiske helse og de kan støtte deg i det du står i nå. De har taushetsplikt. 

Les også artiklene jeg har lagt ved under. De handler om det du tar opp og kan gi flere tips. Jeg håper dette var til hjelp og at du fikk svar på det du lurte på. 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Student med ekstra utfordringer i utdanningen eller på skolen?

Ung dame sitter foran et bord og tenker. (www.colourbox.com)

Har du fysiske- og/eller psykiske plager? Er du alene med barn? Har du funksjonsnedsettelser som gjør det vanskelig å fullføre videregående skole eller en utdanning?

Har du utfordringer med språket?

Her er støtteordninger du kan ha rett på, og som kan gjøre det lettere for deg å fullføre skolegang og utdanning.

Les mer

Bekymrer meg over familiens økonomi. Hva kan jeg gjøre?

Bekymret gutt

Bekymrer du deg mye over familiens økonomi? Dette er ikke ditt ansvar, men du er ikke alene og det finnes hjelp der ute.

Les mer

Hvor kan jeg søke økonomisk støtte?

Penger og verktøy. (www.colourbox.com)

Her får du svar på hvilken støtte du har krav på om du flytter hjemmefra, er ferdig med videregående, er student eller gravid.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd