Hopp til hovedinnholdet

Familien min har dårlig råd

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, familien min har et så dårlig råd på ca litt under 30k i lønn pluss at de må betale regninger noe som strammer mye med matbudsjettet og andre aktiviteter. Mamma gjør ingenting og bare bruker penger på noe helt annet mens pappa er kanskje den eneste som prøver så hardt han kan med mat og sånt. Da strever jeg ofte med å være på shopping siden jeg ikke tørr å spørre om penger siden vi allerede strever så mye og da får jeg bare lyst til å droppe byen, kino med venner, men de vil alltid spørre om hvorfor jeg ikke vil og har ikke en unnskydning for det siden jeg vil ikke bare fortelle det også blir det sikkert spredt siden de har flere bestevenninner og alt de greiene. Vil så gjerne hjelpe til med familien som å pante og sånt men man kan jo ikke bare gjøre det. Vil helst ikke finne et jobb siden jeg er så sjenert og holder meg kanskje litt langt unna mennesker fordi jeg føler at jeg får en sånn type redsel uansett hvem og hvordan de er. Hvordan kan jeg hjelpe familien min?

Besvart 27.02.2019 10:29
 

Svar
Hei

Jeg skjønner at du er lei deg for at familien din har dårlig råd og at du dermed ikke får gjort nok av det du vil av shopping med venner, bytur eller kino. Det er ikke rart at du kan oppleve å bli flau ovenfor vennene dine hvis det er slik at de kan gjøre alle disse tingene uten problemer og så skjønner de ikke hvorfor ikke du kan være med. Vi mennesker er opptatt av å sammenligne oss med andre og vi vil gjerne passe inn og være lik og gjøre like ting, som de andre i gjengen. Dette behovet er helt naturlig og kanskje ekstra viktig i ungdomsåra. Er det kanskje sånn at du føler deg litt utenfor når du ikke kan være med? Det kan jeg forstå. Det er ikke gøy for foreldre å ha dårlig råd, og det er slitsomt for barna. Det er dessverre også sånn at dette er noe man snakker lite om. Nettopp fordi dette er noe man snakker lite om, så er det vanskelig å vite at andre har det sånn. Og så føler man seg som den eneste i verden med en sånn situasjon. Det kan være ensomt.

Men da kan jeg også fortelle deg at det er svært mange andre ungdommer som skriver inn til oss om at familien deres har dårlig råd og at de dermed ikke kan gjøre ting slik vennene deres kan. Jeg heier derfor på åpenhet! Hvis du tør å forsøke å snakke litt med vennene dine om familiens økonomi og at det er vanskelig for deg, tror jeg du bare ville oppleve å få støtte, og kanskje at andre deler at de kan ha det sånn de og. Ikke minst vil du merke at det absolutt ikke går ut over vennskapet deres. De er jo aller mest vennene dine fordi de liker DEG og den du er som person, ikke fordi du har så og så mye penger. Alle har vi våre sårbarheter og alle lever vi forskjellige liv med små og store utfordinger. Så ved at du er åpen om ting som kan være vanskelig i din familie tror jeg du vil oppleve at de andre også lettere åpner seg om sine ting. Kanskje vil det rett og slett knytte dere nærmere sammen? Det er verdt et forsøk:)

Du spør hva du kan gjøre for å hjelpe familien din til å få det bedre økonomisk. Først og fremst vil jeg si at det virkelig er flott at du tar initiativ til å gjøre noe når du og familien din har det vanskelig. De voksne har det største ansvaret selvsagt. Og det er ikke alt du kan gjøre noe med. Men det du kan gjøre er å forsøke å få deg en ekstrajobb! Når du er 14 er er det en fin tid å starte på. Du skriver at du er sjenert og ikke tror du kan klare det. Men det er mange ulike måter å jobbe på, og det er ikke sikkert du trenger å forholde deg til mange fremmede mennesker. Dessuten er det lurt å ikke la sjenertheten hindre deg i å få til det du vil. Ved å utfordre den vil du merke at den tar feil og at de fleste mennesker er hyggelige. 

Hva om du leter etter jobb i lokalmiljøet eller hos naboer? Du kan henge opp lapper på butikken, på skolen, postkontoret, biblioteket og så videre, der du skriver at du ønsker arbeid og hva slags type arbeid du ser for deg. Skriv gjerne litt om deg selv også. Ta deg en runde i nabolaget, og spør de du vet om som kanskje trenger hjelp til noe. Dette kan være å lufte hunder, måke snø, klippe plen, handle matvarer, passe barn/trilletur eller vaske biler.

Du finner mange gode tips om hvordan man kan finne jobber i artiklene: Du som søker jobb for første gang. og Under 18 og på jakt etter jobb. Kanskje du kan snakke litt med foreldrene dine om hvordan du opplever at du har lite penger? Kanskje kan pappa lære deg å ta vare på penger og spare til ting selv? Dette er god kunnskap å ha til senere. Og ved å få en eventuell ekstrajobb kan du med god samvittighet bruke egentjente penger på shopping og byturer med venner. 

Jeg håper dette var til hjelp og at det blir bedre snart! Og jeg legger ved et par artikler som kan gi flere tips. Lykke til:)

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Bekymrer meg over familiens økonomi. Hva kan jeg gjøre?

Bekymret gutt

Bekymrer du deg mye over familiens økonomi? Dette er ikke ditt ansvar, men du er ikke alene og det finnes hjelp der ute.

Les mer

Familier med dårlig råd kan få støtte til aktiviteter

Fortvila gutt i sofaen (colourbox.com)

I Norge skal du ha mulighet til å delta i fritidsaktiviteter og gå i bursdag, selv om foreldrene dine har en vanskelig økonomi.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie