Hopp til hovedinnholdet

Er vi fattige?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei idag hadde vi om skatt og sånt. Men så sa læreren at det minste lønnen man har i et år er 268 00 tusen eller noe sånt ca. men foreldrene mine tjenere mindre det faktisk de tjener sånn ca. 2000 00 i året betyr det at vi er fattig da??

Besvart 05.03.2019 11:54
 

Svar
Hei

Jeg forstår at du begynner å lure på om familien din har dårlig råd når læreren din sier slike ting. Det er vanskelig å gi deg et klart svar på om dere er fattige, fordi jeg vet alt for lite om akkurat din familie sin totale økonomiske situasjon.

En families totale økonomi handler om mye mer enn hvor mye penger foreldre tjener i året. Det kan også handle om hvor mye man har i huslån og om man har annen gjeld. Det kan handle om hvor mye penger foreldre bruker på andre ting, om de "sløser" mye eller er flinke med penger. Det kan handle om at man har formue (at man har penger i banken) eller eier store ting som gjør at man ikke trenger å jobbe så mye fordi man har verdier på andre måter. Videre kan det handle om at man arver penger, kanskje har besteforeldre som støtter - eller på andre måter får hjelp økonomisk av noen utenfra. Alle familier har forskjellige utgangspunkt! 


For oss her i Norge handler fattigdom om at noen har så lav inntekt at de ikke har råd til å kjøpe det de ønsker, og ikke har mulighet til å delta i samfunnslivet på lik linje med de fleste andre. For eksempel at barna ikke kan delta på fritidsaktiviteter, kjøpe OK gaver til bursdager eller dra på ferier. 

Jeg vet ikke om du kjenner deg igjen i noe av dette? Merker du på noe vis at familien din er fattige? Det er ikke uvanlig, det er mange som har det sånn. Ifølge tall fra Bufdir (2014) lever faktisk over 90.000 barn i Norge under fattigdomsgrensen.

Hvis du opplever mye bekymring rundt dette bør du snakke litt med foreldrene dine om det. Fortell om det læreren din sa og at det gjorde deg usikker på hvordan økonomien i din familie er. Kanskje kan foreldrene dine forklare deg litt om situasjonen og det kan berolige deg.

Hvis du uansett fortsetter å være urolig bør du snakke med noen andre trygge voksne om det. Mange som bekymrer seg over familiens økonomi holder dette skjult for andre, og da kan man kjenne seg ensom i tillegg. Snakk med noen som bryr seg! For eksempel helsesykepleier eller sosiallærer på skolen din. Det finnes masse god hjelp å få til familier som har dårlig råd. Sjekk for eksempel ut denne fine artikkelen med tips til hvordan man kan gå frem om man bekymrer seg for familiens økonomi. 

Jeg håper dette ga deg noen tips, selv om jeg ikke kunne svare konkret på spørsmålet ditt. Jeg ønsker deg alt godt!

 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Fattigdom i Norge

Jente er lei seg (colourbox.com)

Kjenner du noen som alltid har en unnskyldning for ikke å bli med på kino eller i slalåmbakken? Eller vet du om noen som svarer unnvikende når du spør hva de gjorde i ferien?

Les mer

Familier med dårlig råd kan få støtte til aktiviteter

Fortvila gutt i sofaen (colourbox.com)

I Norge skal du ha mulighet til å delta i fritidsaktiviteter og gå i bursdag, selv om foreldrene dine har en vanskelig økonomi.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd