Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg snakke anonymt med noen om økonomiske spørsmål ?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er syk og er i nav og har ikke så mye penger. Mamma kan se alt som går inn og ut av kontoen min men nå har en mann i et annet land som vil gi 300$ via paypal i uka. Og dette kunne jeg trengt får jeg skulle gjerne hatt mere hjelp i huset foeks vaskehjelp og asistent. Og de må man betale. Men hvordan blir dette med nav og sånt? Er dette lovlig? Jeg trenger virkelig hjelp i huset så trenger pengene. Må dette skattes, må nav vite det? Jeg er redd får å miste nav får de hjelper meg med mer en penger. Kan mamma se hva som kommer inn på min paypal når hun ikke vet passord og sånt til min konto? Jeg er i en kjip situasjon og vil ikke miste nav og skal bli ung ufør. Er det noen anonyme telefoner jeg kan ringe å høre om råd? Hva tenker dere om dette. Også krever han ikke at jeg gjør noe han vil bare sende penger og jeg syntes egentlig det er litt merkelig men igjen så trenger jeg penger sånn at jeg skal klare meg bedre

Besvart 29.08.2019 11:57
 

Svar
Hei

"Hvis det høres for godt ut til å være sant, er det som regel det".
Ingen sender 300$ i uka uten grunn.
Dette høres dermed veldig mistenkelig ut og vi anbefaler at du kutter kontakten med vedkommende. Du må ikke oppgi noe privat informasjon som for eksempel kortnummer, personnummer eller lignende til denne personen!

Du skriver at du er syk og at du "er på NAV". Jeg går ut fra at det betyr at du har oppfølging og er ivaretatt av NAV kontoret der du bor.

Du skriver at du skulle hatt mer hjelp, og du presiserer "assistent" og "hjelp til å vaske huset". Dette er oppgaver som betegnes som "praktisk bistand", og du kan kontakte helseavdelingen i kommunen din for mer informasjon.

Dersom det er økonomisk sosialhjelp du mottar fra NAV, så vil alle bevegelser (innskudd og uttak) på din konto, ha betydning for din sak.

Du skriver at din mor har innsyn på bevegelsene på din konto, det betyr at du deler kontoen med henne (hun har disponeringsrett). 
Når du fyller 18 år så er det frivillig for deg å dele kontoen med din mor, og det skal skje skriftlig til banken. 

Du skriver at du ønsker å snakke anonymt om økonomiske spørsmål med noen.
Dersom du har økonomiske problemer, kan du ringe NAV Gjeldsrådgivning. Her får du enkle råd og hjelp til selvhjelp.
Du trenger ikke si hvem du er for å få snakke med dem. Åpningstiden er alle hverdager fra klokken 09.00-15.00. 

Hilsen NAV i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd