Hopp til hovedinnholdet

J19. Har masse gjeld og finner heller ikke bolig

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei :) Jeg tok opp lån mens jeg gikk på videregående skole, det var to lån med ca. 50 000kr tilsammen får begge årene. I tillegg har jeg lån på MasterCard hvor det er minus 10 400kr nå som er over grensa av hvor mye jeg kunne bruke (10 000kr) Også har jeg to mobiler, en til meg, og en jeg kjøpte på mitt navn som var gave til kjæresten min. Begge ble kjøpt på abonnement og koster 1000kr/måned for kun mobilene og i tillegg det vi bruker. Siste regningen på mobilen var ca.2200kr. Ingenting av dette er ennå betalt og betalingsfristene er for lenge siden utgått. Jeg har sluttet på jobb rett etter jul pga medisinske/psykiske grunner, jeg går ikke på skole. Nå får jeg uføretrygd fra nav som er på ca. 8000-9000kr i måneden. Og jeg vet ikke hvor lenge jeg kommer til å få det heller. Snart er jeg helt uten penger, men med masse regninger og vet ikke hva jeg skal gjøre. Vurderer nesten å melde meg på "Luksusfellen" Jeg holder også på å flytte sammen med kjæresten fordi begge sine foreldre vil ikke "ta vare" på oss lenger. Han er 18, han har over 100 000kr gjeld (de fleste politibøter, ubetalte regninger/inkasso), og har også ingen jobb/utdanning og får livsopphold fra nav. Siden vi må flytte og har ingen valg, skal vi søke bostøtte fra nav. Men jeg føler meg oppgitt og vet ikke om jeg ender opp med å bo på gata. Jeg vil så gjerne ha hjelp til å finne ut om det finnes noen organisasjoner der ute som hjelper sånne som oss? Om det er noe jeg kan gjøre med all gjelda og få hjelp med leilighet?? Har snakket med nav om bostøtte, men alt de sier er at vi må først få tak i leiekontrakt selv, men hver gang jeg prøver å snakke med de som leier ut leilighet og prøver å forklare at nav skal betale bostøtte og kommunal garanti så vil ingen høre på meg og legger på. Ingen liker å høre ordet nav engang. Nav vil ikke hjelpe meg, mamma vil ikke hjelpe meg, jeg vet ikke hva jeg skal gjøre.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!


Det er tydelig at du har mye å tenke på akkurat nå, og da kan det være vanskelig å sortere ut tankene, og å tenke positivt. Det finnes heldigvis hjelp å få.

 

Først av alt, når det gjelder gjelden din, så høres det ut som om du har god oversikt, og det er en kjempebra start. Siden du har lav inntekt kan det hende at kreditorene dine (de du skylder penger) går med på å fryse kravene en liten stund, til du klarer å få til en nedbetalingsavtale.

Nav i din kommune skal bidra til å hjelpe deg med gjeldsrådgivning. Gjeldsrådgivning kan innebære at du får hjelp til å kontakte kreditorer, få enda bedre oversikt, få satt opp en nedbetalingsavtale, og noen som er varig ute av stand til å betjene gjelden sin får såkalt gjeldsordning (dette er ikke aktuelt for deg nå, og blir det forhåpentlig ikke i fremtiden heller).

Som et kjapt råd på veien gjelder i hvert fall nå at du MÅ ikke ta opp mer gjeld. Det gjør det bare verre. Du kan også svarteliste deg selv midlertidig, slik at du ikke får kreditt om du skulle bli fristet. Det er det mange som gjør, noe denne artikkelen fra Dagens Næringsliv i august viser.

For mer hjelp kan du altså kontakte ditt lokale Nav-kontor. Du kan også kontakte Gjeldstelefonen, som du finner mer informasjon om her.

Gjeldsoffer-Alliansen har også mye informasjon.

 

Når det gjelder bolig, så er det vanskelig å gi deg veldig konkrete råd, og du har jo også vært i kontakt med ditt lokale Nav-kontor om dette. Husk bare at det er mange som er og har vært i samme situasjon som deg, og det pleier å løse seg, selv om noen utleiere er skeptiske til en depositumsgaranti fra kommunen. (Denne skepsisen skyldes da ofte også manglende kunnskap.)

Rådet jeg kan gi deg er å snakke med Nav i din kommune igjen, for å få mer bistand til boligjakten.

 

Lykke til!


 


Med vennlig hilsen Nav (www.nav.no) i samarbeid med Ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd