Hopp til hovedinnholdet

Har jeg rett til å få det jeg trenger av klær og skolesaker fra foreldrene?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Moren min skylder på skatten i år, og har dårlig råd. Jeg er alltid redd for å spørre om jeg kan få noe, selv om jeg trenger det... Dette gjør meg litt frustrert og jeg lurer på om det er noe som sier at jeg har rett til å få det jeg trenger av klær( jeg mener når klærne er altfor små ) og skolesaker?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Det følger av barneloven at foreldrene dine (eller andre som eventuelt har fått foreldreansvaret) har plikt til å forsørge deg økonomisk til du fyller 18 år (§ 66). Dette gjelder både daglig forsørgelse og utgifter til skolegang. Lever foreldrene dine hver for seg, har den du ikke bor sammen med plikt til å betale faste underholdsbidrag til den som har omsorgen for deg (§ 66).

Den av foreldrene du ikke bor sammen med kan pålegges særlige bidrag hvis det oppstår spesielt store utgifter (§ 67). Praktiske eksempler er ekstra bidrag til konfirmasjon, briller og tannregulering.

 

Det høres ut på deg som at du bor alene med moren din. Det er nok ikke alltid så lett økonomisk å være alene med omsorgen for et barn, og jeg vil tro at moren din forsøker å gjøre så godt hun kan med forbruket av pengene hun har til rådighet.

 

Har du forsøkt å snakke med moren din om dette? Det er sikkert vanskelig for deg å føle at du får for lite penger, men det er sikkert vanskelig for moren din også. Kanskje dere kan få bedre forståelse for at det er en vanskelig situasjon for begge to.

 

En annen mulighet er at du kan skaffe deg en liten ekstrajobb som gir deg noen egne lommepenger. Se de vedlagte artiklene nedenfor.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Søker du jobb for første gang?

Klippe gress (colourbox.com)

Trenger du en deltidsjobb ved siden av skolen? Eller er du på leting etter sommerjobb? Her er våre tips til deg som søker jobb for første gang.

Les mer

Under 18 og på jakt etter jobb?

Beiser en benk (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å finne en jobb om du er under 18 år, men det er ikke umulig. Her er våre fem jobbtips til deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd