Hopp til hovedinnholdet

Strever psykisk, takler ikke jobb og skole. Hva skal jeg gjøre. 

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har slitt med psykiske problemer, da i hovedsak angst og depresjoner siden jeg var 12 år gammel. Har gått i behandling siden jeg var 13 og går enda. Jeg har fullført et år på vg, og gikk ikke på ungdomskolen men hadde hjemmeundervisning. Jeg har prøvd mangen forskjellige jobber, men har alltid gått på en smell etter et par uker og har måtte sluttet fordi det blir for ovelvemnde at jeg ikke klarer å fungere. Jeg klarer rett og slett ikke være i jobb. Jeg har hatt problemer hjemme, og har endelig fått meg leilighet og begynte på skolen i år. Alle mine utgifter har vært dekket av stipendet jeg fikk. Nå klarer jeg ikke gå på skolen, jeg er alt for redd til å klare det. Jeg føler meg helt håpløs, ikke kan jeg bo hjemme, og jeg har en husleie som må betalest, og ikke får jeg stipend lengre. Hva kan jeg gjøre? Jeg hater at jeg ikke tørr å jobbe, at jeg ikke kan være normal. Jeg har ikke penger til mat en gang, og det å gå spørre hjemme om penger er glømme sak. Jeg føler livet er håpløst. Jeg tørr heller ikke gå på nav, for jeg vet ikke hva jeg skal si, jeg har problemer med å snakke om problemene mine med andre, og blir veldig redd og stille når jeg må snakke med folk om det. Men jeg kan jo ikke leve uten penger, og akkurat nå i livet klarer jeg rett og slett ikke det å være i en jobb. Hva skal jeg gjøre? Hvordan går jeg frem for å få hjelp? Kan jeg søke om noe? Har jeg rett på noe? Burde jeg gå på nav? Livet føles som en uendelig svart tunell og jeg hater meg selv for at jeg ble syk.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for spørsmål! 


Det er kjempebra at du skriver inn til oss for å få råd om hvor du skal begynne. Bare det er et stort skritt på veien i riktig retning. Det er ikke så rart at du opplever hverdagen som tung, når både jobb, skole, bosted og økonomi føles kaotisk. 

 

Husk at alt ikke kan endre seg over natten - det er en lang prosess. Når man strever og har tankene et annet sted, blir det vanskelig å håndtere jobb og skole. 

 

Med tanke på din psykiske helsesituasjon, så kan kanskje arbeidsavklaringspenger fra NAV være noe du kan ha rett på. For å ha rett på dette så er det et vilkår at arbeidsevnen din er nedsatt med minst 50 %, på grunn av skade og sykdom. Psykiske lidelser som angst og depresjoner kan medføre nettopp dette. Får du innvilget arbeidsavklaringspenger, vil du og din veileder lage en plan som sier noe om hva du skal gjøre fremover for at du skal kunne studere eller jobbe igjen etterhvert. Avtalen med NAV kan for eksempel være at du jevnlig skal gå til behandling hos psykolog. Hvor mye du får i arbeidsavklaringspenger avhenger av hvor mye inntekt du har hatt tidligere, eller så vil du kunne få minstesatsen som er to ganger folketrygdens grunnbeløp (164 244 kr årlig, før skatt).

 

Du kan også søke om økonomisk sosialhjelp fra NAV, for å få dekket husleie, mat, strøm og så videre. Vi kan ikke si her på ung.no om du har rett på å få økonomisk sosialhjelp eller ikke. Det må vurderes av NAV kontoret du sender en eventuell søknad til. Økonomisk sosialhjelp er ment til å dekke det mest nødvendige, og skal være en midlertidig stønad. Du kan også ha rett på bostøtte gjennom Husbanken, les mer her.

 

Vil anbefale deg å ta kontakt med oss pr telefon på 55 55 33 33. Du kan fortelle at du på grunn av din helsesituasjon ikke kan jobbe eller studere og at du gjerne vil få en avtale med en veileder som jobber med arbeidsavklaringspenger. Du kan for eksempel ta en utskrift av ditt spørsmål og vårt svar og ta med dette i møtet ditt med veileder på NAV.

 

Jeg tenker også at du bør snakke med behandleren din om dette om du ikke har gjort det før. Det kan hende det finnes muligheter gjennom helsevesenet. Det kan hende det finnes tilrettelagte arbeidsmuligheter for deg i samarbeid med NAV.

 

Snakk om situasjonen din, det er folk som vil hjelpe deg!

 

 

 

 

 

Med vennlig hilsen utdanningsrådgiveren, NAV og familiepsykologen ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd