Hopp til hovedinnholdet

Krangler med mor. Kan jeg få bostipend?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 21 år som lurer på hvordan kravene er i forhold til å motta bostøtte. Jeg kan ikke bo hjemme hos min mor lenger ettersom vi ikke kommer overens og stadig krangler, så hvis jeg blir kastet ut av hjemmet har jeg da krav på bostøtte? Jeg har en deltidsjobb som pleiemedarbeider hvor jeg får noen vakter i ny og ned. Det kan variere veldig fra uke til uke hvor mye jeg jobber, så er det noen grense på hvor mye jeg kan tjene selv i tillegg til å få bostøtte? Jeg har også søkt skole nå til høsten. Høyskole. Har jeg rett på bostøtte hvis jeg er student? Under de samme forholdene som nevnt over?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Når man får lån og stipend etter reglene for videregående opplæring er kravene for å få bostipend at det må være lang reisevei mellom skole og der foreldrene bor. Lang reisevei er enten 40 km eller mer, eller at reisetiden er mer en 3 timer hver dag. Lånekassen kan se bort i fra disse kravene dersom det finnes andre, dokumenterbare årsaker til at du må bo borte. Dersom du må flytte ut på grunn av konflikter i hjemmet, kan for eksempel dokumentasjon i fra sosialtjeneste, familierådgiver eller PPU brukes.

Når du begynner på høyskole, kommer du inn under Lånekassen sine regler for høyere utdanning. Da er det ikke et eget bostipend, men dersom du ikke bor sammen med foreldrene kan du har rett til å få deler av studielånet ditt omgjordt til stipend etter at du har tatt eksamen. Da stiller Lånekassen ikke krav til reisevstand eller særskilte årsaker til at du må bo borte.

 

Vennlig hilsen

 

Lånekassen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Bostipend på videregående (borteboerstipend)

Lånekassen og flytteeske (colourbox.com)

Må du flytte hjemmefra for å gå på videregående? Da kan du ha rett til bostipend fra lånekassen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd