Hopp til hovedinnholdet

17 år, bor på hybel. Når hjemme på besøk er far sur. Hva gjør jeg?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg bor alene på hybel, men hver gang jeg er hjemme hos familien min blir det en twist mellom faren min og jeg. Pappa har alltid blitt veldig fort sur og irritert. For all del, han er veldig grei altså. Men når jeg er hjemme får jeg ofte kjeft og han sier ting som jeg ikke helt skjønner hvorfor. I dag for eksempel sa han at jeg bare tenker på meg selv og ikke skjønner det sosiale spillet mellom mennesker, fordi jeg ikke hadde bestemt meg på hvordan jeg skulle komme meg tilbake til hybelen senere på kvelden, evt. Neste morgen. Jeg får ofte høre jeg er bortskjemt og jeg er jo litt det i noen situasjoner, men jeg synes selv at jeg ikke tar noe andre gjør for meg for gitt. Jeg har blitt oppdratt til å være høflig, og jeg HATER å komme forseint til avtaler, siden jeg da vet at den andre personen har brukt tid på meg. Når pappa sier slike ting om at jeg er bortskjemt og kjefter på meg for en liten feil blandt 100 ting jeg gjorde riktig skjønner jeg ikke helt hva jeg skal gjøre.

Besvart 23.04.2019 21:59
 

Svar
Hei jente 17 år

Du skriver at du ikke helt vet hva du skal gjøre, og det forstår jeg godt. Du kommer hjem på besøk og faren din kjefter på deg.

Jeg tenker at du kan spørre faren din direkte. Du kan forklare som du gjør til oss at du oppfatter at han ofte kjefter på deg. Du kan spørre om det er noe du gjør galt. Samtidig kan du forklare ham at du er opptatt av å være høflig, at du gjør ditt beste.Han er jo heldig som får besøk av deg, tenker han på det?

Hvis jeg skal forstå faren din så kan jeg si at overgangen fra å ha barn som bor hjemme og til å ha en ungdom som bor for seg selv er vanskelig i mange familier. Det er kanskje noe faren din tenker på og føler på også.

Du kan jo spørre ham om det, hvordan han tenker at det er best å samarbeide nå som du bor borte.

For din egen del kan du jo også se etter når dere har det hyggelig sammen, og heller kanskje overse litt når han er sur og kjeftete. Kanskje du kan tulle litt med ham om det også, om han er typen til det.

Lykke til med livet på hybel og besøk hjemme:-)

 

Vennlig hilsen familieterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Ung.no gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra