Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil ikke bo hjemme lengre! Jeg vil flytte hjemmefra.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg vil ikke bo hjemme lengre! Jeg vil flytte hjemmefra. Jeg er lei av småkrangling hjemme hele tiden! Hvis jeg for eksempel kaster noe til søstra mi så blir mamma sint fordi jeg kastet og ikke ga, og jeg ville ikke noe vondt engang! Jeg føler at mamma ikke liker meg så godt, vi skulke i bryllup og jeg hadde vasket meg og hun sa at jeg måtte gjøre det igjen selv om det ikke var noe varmtvann igjen. En annen gang så hadde jeg dusjet på kvelden å om morgenen kom mamma inn å sa, dusjet du i går? Jeg så ja åsså sa hun at hun ikke trodde meg sånn 3 ganger så hun måtte lukte på meg om jeg hadde dusjet! Pappa blir irritert over småting han også! Jeg kan spørre han om noe for første gang og han sier: slutt å mas. Åsså holder han på med noe annet.... jeg er glad i mine foreldre, men lurte på om det finnes noe institusjon lignende nær der jeg bor? Må jeg snakke med barnevern? Må jeg ha «bedre» grunner? Jeg vil flytte hjemme ifra

Besvart 08.06.2019 14:51
 

Svar
Hei jente 14 år. 

Jeg forstår at du er sliten av småkranglingen hjemme. 

Det er fint at du er glad i foreldrene dine. Det er også viktig at du vet og forstår, at du og søsteren din er det aller viktigste dine foreldre har! De elsker dere over alle! Jeg vet at det kan være vanskelig å forstå, og spesielt hvis det er mye kjefting og uro. Når det er mye kjefting og uro, kan man føle seg både oversett og ikke ønsket. 

Jeg vet dessverre ikke om hvor det ligger barnevernsinstitusjoner nær der du bor. For å flytte hjemmefra må du snakke med barnevernet. Men de grunnene du har for ønsket om å flytte hjemmefra, er ikke av en slik karakter at barnevernet vil flytte deg ut av hjemmet. 

Kan du snakke med foreldrene dine om hvordan du opplever hverdagen? Er det mulig at dere kan ha en finere tone ovenfor hverandre, slik at det blir hyggeligere hjemme? 

Du kan vise de det du har skrevet og eventuelt svaret her. Da kan det være at de forstår at du strever med det som skjer hjemme. 

Hvis det er vanskelig å snakke med de om dette, kan du se om du klarer å være rolig og høflig når det er noe. Kanskje skal du reise deg opp og gi søsteren din det hun ber om, eller at hun kommer til deg? Da slipper du at din  mor kjefter på deg for å kaste ting.  

Når det gjelder dusjing og vasking, kan du kanskje si, rett før du går på badet, at du nå går og dusjer/vasker deg. Da vet de at du har gjort det. 

Når du skal snakke med foreldrene dine om noe, kan du spørre om de har et øyeblikk, det er noe du vil si/spørre om. Deretter venter du til de ser på deg. Så kan du spørre eller si det du vil, og da vil de høre etter fordi du har oppmerksomheten deres. 

Hvis du snakker med en rolig stemme, kan det være at de svarer like rolig. 

Du kan snakke med helsesøster/helsesykepleier på skolen eller på helsestasjon for ungdom.

Du kan også ta kontakt med Familievernet i kommunen der du bor. Mange familier får hjelp her til hvordan man kan omgås på en bedre og hyggeligere måte gjennom denne tjenesten. 

Som du ser har jeg fjernet stedsnavnene for å bevare anonymiteten. 

Snakk med de hjemme! Snakk med en fagperson!

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra