Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor dannes det mugg (grønne prikker) på maten?

Gutt 16 år
 

Spørsmål
Hei!

Hvorfor dannes det mugg (grønne prikker?) på f. eks brød og ost? Hvorfor setter vi det i kjøleskapet? Er det en fordel å ta en pose eller noe lignende for å dekke matvarene? Hvorfor?

Mvh gutt 16 år :)
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Mugg finnes i lufta som sporer. Sporer er «frø» som er så små at de er umulig å se. Hver gang brød og pålegg eller annen mat blir liggende fremme på kjøkkenbordet, lander noen av disse muggsporene på maten.

Når muggsporene lander på mat, begynner de å leve. De spiser og vokser og formerer seg. Hvis maten settes i kjøleskapet, vokser muggen saktere enn om den ligger varmt. Mugg trives best når den får vann i maten, og derfor blir det fortere mugg på f.eks tomat enn på knekkebrød.

Les mer om dette på artikkelen fra nysgjerrigper.no:

Hvorfor blir det mugg på maten når den blir gammel?

Også Newton programmet på NRK har laget en liten artikkel og en video om dette her:

Når muggsoppen kommer, Newton - NRK


Med vennlig hilsen ernæringsfysiologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forbruker
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forbruker


Quiz: Hva vet du om valg?

Hvor kan du stemme på valgdagen?