Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om dårlig selvtillit, rødming og gutter

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hallo. Kjempefin side! Til poenget, jeg har dårlig selvtillit rundt folk jeg ikke kjenner så godt. Det er også ofte i situasjoner jeg føler meg ubekvem i. For eksempel når jeg får uønsket oppmerksomhet foran flere mennesker, spesielt gutter. Rødmer også ofte da, noe som er veldig flaut. Hvorfor det? Og hvordan slutte med det? Er ikke trygg på meg selv i alle situasjoner, bare i noen situasjoner der jeg føler jeg har kontroll på det som skjer rundt meg. Hvorfor blir jeg så flau og stille av å være alene med mange gutter som jeg ikke føler meg komfortabel med, og selv om jeg føler meg komfortabel hvorfor blir jeg flau/stille? Og hvordan bli mer trygg på gutter uten å rødme osv....? Og hvordan tørre å snakke mer med fremmede og folk jeg ikke kjenner noe særlig, hvordan småsnakke på en måte? Bryr meg ofte om hva folk tenker om meg osv, burde jeg drite i dette?.. Hvordan? Burde jeg utfordre meg selv rundt gutter og det å ta utfordringer, spesielt sosiale utfordringer? Hvordan ? Jeg har aldri hatt kjæreste eller en ordentlig "guttevenn", men har vært ordentlig forelska flere ganger og kjærlighetssorg etter hver eneste. Hvordan finne en gutt som jeg liker til evt. kjæreste? Tørr ikke legge til gutter på facebook, hvis ikke jeg kjenner dem på ekte. Altså, har ikke noen hobby eller noe spesielt å gjøre på fritiden. Har heller ikke venner som henger med gutter noe særlig. Hvordan endre dette? Kommer jeg noen gang til å finne en gutt? Innbiller meg og fantaserer ofte om at jeg har en kjæreste. Hva liker gutter å snakke om og hvordan tenker gutter generelt? Dømmer de jenter? Mange spørsmål ja, håper du kan svare på alle. Har lest mange av de artiklene så vet ikke om det er noe vits at du linker til de, men du kan jo det. Ønsker helst at du svarer i et sammendrag. Takk på forhånd! :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Rødming kommer som en reaksjon på at man blir stresset i en situasjon. Om man tenker at det er flaut rødmer man mer. For å prøve å unngå/dempe det må du prøve å roe deg ned. Det handler bare om hvordan man reagerer på ulike situasjoner. Når du er sammen med gutter og føler at du får uønsket oppmerksomhet blir du stresset, flau  - og rødmer. Det kan hjelpe å tenke "dette er ikke flaut", prøve å roe deg ned og ikke bry deg så mye om hva andre tenker. Bare det at du hele tiden bekymrer deg for hva folk kommer til å tenke gjør at du rødmer med en gang du tror du har gjort noe dumt eller teit. Så fort du klarer å slappe mer av blant gutter og i de situasjonene du nå synes er ubehagelige kommer rødmingen til å avta.


Når det er sagt så er det noen personer som rødmer lettere og mer enn andre. Det er ikke så mye annet å gjøre med det enn de tingene jeg allerede har nevnt. Det å prøve å bli mer komfortabel i situasjoner man er utilplass med handler om tilvenning og å utfordre deg selv. Om det er noe du er ukomfortabel med må du gjøre det mer. Om du synes det er vanskelig å ta kontakt med ukjente må du presse deg til å gjøre det. Gjør det sammen med en venn første gangen. Gå bort til noen dere ikke har snakket med før, introduser dere og finn ut litt om denne personen. Folk flest synes det bare er hyggelig når noen tar initiativ til å bli kjent! I den ene artikkelen jeg har lagt ved finner du tips til hvordan du kan småprate med fremmede. På samme måte kan du utfordre deg selv når det gjelder gutter. Tving deg selv til å prate når du er sammen med dem - ikke nøy deg med å være stille. Grunnen til at du er stille er jo at du er redd for hva de skal synes om deg - i stedet for å risikere å si noe feil lar du heller være å si noe. Av og til blir man så stresset at man ikke kommer på noe å si. Den tankegangen er helt feil. Det er mye bedre å si noe feil enn å ikke si noe i det hele tatt. Jo mer komfortabel du blir med å snakke med gutter, jo mindre kommer du til å si feil og jo lettere kommer du til å finne på noe å si. Her også kan du ta med deg en venninne bort til en guttegjeng på skolen. Kanskje har du en venninne som kjenner noen av guttene i klassen bedre enn deg? Utnytt det. Gå bort, spør om hva de driver med/snakker om og bli med. Følg med på samtalen og kom med små innspill når du kommer på noe. Eller du kan starte et nytt samtaleemne om noe du vet noe om, har hørt om eller lignende. Omså kan du bare stille et spørsmål! "Har dere sett den filmen på kino?" eller "Forstod dere noe i mattetimen i dag?" eller "Hvordan gikk det med fotballkampen?". Sistnevnte kan være et lurt triks ettersom gutter flest er veldig interessert i fotball - mange spiller fotball selv eller følger med på kamper. Med en gang du har stilt det spørsmålet kommer jo de til å ta seg av pratingen, men da har du vist at du var interessert og du har vært med på samtalen. Det gjør det også lettere for deg å delta når det er du selv som har startet samtalen. 

Du kan bli bedre kjent med gutter på skolen og på fritiden. Selv om ikke venninnene dine henger så mye med gutter kan dere begynne å henge med gutter sammen. Gjør som jeg skrev tidligere! Det er kanskje litt ekkelt i starten, men så snart du har tatt det steget blir det lettere. Hvis du ikke gjør noe spesielt på fritiden er jo det en av de enkleste tingene å endre på. Begynn å gjøre noe! Finn en aktivitet som du synes virker spennende eller som du allerede interesserer deg for. Begynn på et lag, et kurs, bli med i en organisasjon. Da knytter du nye nettverk og blir kjent med folk som interesserer seg for det samme som deg. Og ja - det er klart du kommer til å finne en gutt! Du er da bare 14 år og det finnes utrolig mange som ikke har hatt kjæreste på den alderen. Det kommer skal du se!

Gutter liker å snakke om ting som interesserer dem, akkurat som jenter. Det kan være fotball, dataspill, TV, jenter, sladder, andre sporter, ting som har skjedd i det siste, ting som skal skje osv. Det er ikke veldig stor forskjell på gutter og jenter når det kommer til hva man snakker om, annet enn at gutter kanskje ikke er like interessert i å snakke om sminke og slike "jenteting". Gutter, som jenter, kan dømme andre. Det er utrolig individuelt. Mange kan være flinke til å ikke forhåndsdømme og heller bli kjent med personen før de gjør seg opp en mening. Andre kan være veldig raske til å gjøre seg opp en mening. Akkurat som jenter. Felles er jo at de aller fleste gir jenter (og andre gutter) en sjanse selv om førsteinntrykket sier at jenta er teit eller rar. 

Mvh Ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ti tips til småprat

Stillhet mellom to jenter på kafé (colourbox.com)

Skal du på fest, en samling eller møter, er sjansen stor for at du møter noen du ikke kjenner. Det er både hyggelig og nyttig å kunne noen triks for å bryte isen og bli kjent med fremmede.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flørting/sjekking
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flørting/sjekking