Hopp til hovedinnholdet

Jente (17) har en kjæreste på 23 som er narkoman og alkoholiker. Foreldrene sier hun ikke får lov til å være sammen med han. Hva er rettighetene hennes?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg er 17 år og har en kjæreste som er 23 år. Han er narkoman og alkoholiker, men prøver å skjerpe seg. Ha skal begynne på tisseprøver for å få billappen. Foreldrene mine sier at jeg ikke får lov å være sammen med han. Kan de bestemme hvem jeg har som kjæreste og hvem jeg har som venner? Jeg elsker kjæresten min, og foreldrene mine har bare hørt rykter uten å kjenne han. Jeg føler at jeg har for lite frihet, og jeg vet ikke mine egne rettigheter til hva jeg kan bestemme selv og ikke.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til ung.no.

Du er 17 år og har en eldre kjæreste som er rusmisbruker. Du forteller at han jobber med å bli rusfri og er med i et program hvor han må ta urinprøver jevnlig for etter hvert å bli rusfri. Det er veldig bra at han ønsker det og forsøker å bli rusfri, og han har sikkert mye støtte i deg som kjæreste. Jeg forstår godt at det kan føles både trist og urettferdig når foreldrene dine ikke godtar at du har denne kjæresten.

Frem til du er 18 år kan foreldrene dine bestemme om du får være med kjæresten din eller ikke. Det kan de fordi de har et foreldreansvar for deg. Det vil si at de skal passe på at du har det bra og at det ikke skjer noe farlig eller alvorlig med deg.

Men det står også i barneloven at etter hvert som barnet blir i stand til å gjøre seg opp sine egne synspunkter skal foreldrene høre på hva barnet har å si før avgjørelser tas. Barn skal også etter hvert som de blir eldre gis større selvråderett. Så lenge du er under 18 år, er det de som bestemmer til slutt. MEN i og med at du er over 16 år, skal de lytte til deg og dine ønsker. Føler du at dette er din store kjærlighet, bør de ta hensyn til det. Kanskje de trenger å bli litt bedre kjent med han for å endre mening?

Foreldrene dine er nok redde for deg og ønsker å beskytte deg, derfor har de sagt at de ikke ønsker at dere er kjærester. Kanskje det kan endre seg hvis de lærer han å kjenne og ser at han ønsker å bli bedre?

Det kan være fint å snakke med en annen voksenperson om dette. Kanskje helsesøster på skolen din kan være til hjelp.

Jeg håper det ordner seg. Lykke til!

 

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Eller er det en utfordring at en kan gå på byen og ikke den andre? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor alderforskjell, og hva er eventuelt utfordringene?

Skrivet av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersforskjell
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersforskjell