Hopp til hovedinnholdet

Er det straffbart å ha et forhold til en lærer?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Jeg lurer på om jeg kan ha forhold med tidligere lærer. Jeg er 16år og hun er 24år gammel.Er det straffbart vis jeg skal til videregående og har forhold med hun. Det er frivilig fra begge sider og ingen vold,overgrep....

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Dette er et litt vanskelig spørsmål å svare på. Som utgangspunkt er det ikke noe straffbart i at en 16 år gammel gutt er sammen med en 24 år gammel jente, selv om hun er utdannet og jobber som lærer. Det som kan være straffbart er hvis hun er din egen lærer og har utnyttet sin stilling som lærer til å bli sammen med deg og eventuelt ha sex med deg.

Straffeloven § 295 viser til at den som skaffer seg eller en annen seksuell omgang ved a)misbruk av stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold, eller c) å utnytte en person under 18 år i en særlig sårbar livssituasjon, straffes med fengsel inntil 6 år.

Dette skal læreren vite! Det er først og fremst hennes ansvar, som voksen, å ikke innlede et forhold til elevene sine. En lærer har ikke lov til å være sammen med elevene sine og læreren vil også kunne miste jobben dersom hun innleder et forhold til en elev.

Forholdet kan stille seg noe annerledes dersom du er elev på videregående skole og hun er ungdomsskolelærer. Altså, dere er på forskjellige skoler og har møttes tilfeldig. Men har hun vært din egen lærer, vil jeg råde deg til å avslutte forholdet. Akkurat hvor grensen går mellom et lovlig forhold og et ulovlig forhold er ikke så lett å si, da det er mange momenter i en slik sak som må vurderes.

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Eller er det en utfordring at en kan gå på byen og ikke den andre? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor alderforskjell, og hva er eventuelt utfordringene?

Skrivet av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Forelska i læreren

Forelska i læreren? (ung.no)

Den kjekke lærervikaren får deg til å glemme både matteformler og vennedrama. Fotballtreneren sier alltid noe hyggelig til akkurat deg, og det kribler i magen når du skal på trening. Lederen på ungdomsklubben er det søteste du har sett, og eneste grunnen til at du går dit. Mange har opplevd lignende 'håpløse' forelskelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersforskjell
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersforskjell