Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Hva kan jeg gjøre for ikke å være suicedal?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei alle dere i ung. Eg vet ikke om eg føler meg som en dritt når eg vil at den eg likte/ var forelsket i, ska forsvinne, bli drept eller bare bli helt borte. Eg har alldri følt meg så deppa, alt for en jente som var ignorerende, frekk, slem og umulig å snakke med. Eg har bare vert innpå d med selvmordstanker og føler meg ikke trygg på meg selv? Er d noe jeg kan gjøre for å slutte å vere "suicidal". Har jeg problemer om jeg vil at en jente på 14 år ska bli drept? Høres ut som d for meg... Svar så fort som mulig er dere snill. -Gutt 13 år.

Besvart 11.01.2018 19:47
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til Ung.no når du har det så tungt.

 

Kjærlighetssorg gjør fryktelig vondt, men heldigvis kommer man til slutt over det. Du beskriver en vond kjærlighetsorg, og du skriver at du håper person skal bli drept. Jeg tenker dette dreier seg mer om sorgen over å miste noen, enn at du ønsker at personen skal dø. Når man har kjærlighetsorg er det noen som ikke klarer å ønske det beste for den andre person, men når du kommer over det, vil du nok heller ikke være så sinte på henne mer. 

Det er mange som mister troen på at ting skal bli bra når man har det vanskelig og ikke ser noe utvei. Det er likevel slik at man vet at når du får hjelp så vil du få det bedre.

Jeg anbefaler deg å snakke med noe noen du stoler på hvordan du har det. Ikke gi opp! Ofte blir ting verre hvis man holder det for seg selv. Når man klarer å snakke om det fører det som regel til at man føler seg mindre ensom med vanskene, og at man får mer tro på at man kan få riktig hjelp.

Når man er dypt fortvilet og opplever at livet er vondt og vanskelig er det forståelig at du har tanker om bare å gi opp og dø. I en slik situasjon er det viktig å huske på at selvmordstanker er en tanke og ønsker om å slippe å streve og slite med tristhet, tunge og vanskelige ting. Når du får hjelp og støtte, og situasjon blir bedre, vil du også få lyst til å leve.

Uansett hvor håpløst du synes situasjon er, er det helt sikkert mulig å få en forandring som varer over lengre tid.

Det er mange ulike måter å takle en kjærlighetsorg på, og det handler mye om å ta tak i seg selv og følelsene sine, og ikke la dem ta overhånd. Det kan ta tid å komme over en kjærlighetsorg. La deg selv få lov til å gråte og sørge over at det ikke ble dere, men la deg selv også få lov å ha noen pauser der du "tvinger" deg til å gjøre hyggelige ting.

Det er dessverre ingen vidunderkur for kjærlighetssorg, men ikke fortreng følelsene dine, de forsvinner ikke av den grunn.

Hvis du bestemmer deg for det, vil du komme fortere over henne enn om du pleier og steller med de gode minnene. Følelsene vil blekne etterhvert. Tiden jobber med deg. Erkjenn at dette kan ta tid, men at det faktisk vil gå over. Prøv å unngå henne så mye som mulig. 

Gjør ting som du liker og vær sammen med venner som bygger deg opp og gir deg positiv bekreftelse. Selv om du kanskje bare har lyst å være for deg selv, så tving deg til å være sammen med andre. Det kan få deg til å tenke på noe annet.

Det er viktig at du i denne fasen ikke begynner å isolere deg og dyrke sorgen. Da kan nemlig sorgprosessen ta lengre tid. Vær aktiv. Ikke vær så mye alene hjemme, da er det lett for at de tunge tankene kommer.

Mens du venter på annen hjelp kan du ringe hjelpetelefonen på telefonnummer 116 123. Det er gratis, og åpent hele døgnet. Der kan du være anonym.

Jeg håper dette var til hjelp for deg. Som sagt må du ikke gi opp. Det er hjelp å få, så hopp ut i det å fortell noen voksne om hvordan du har det og hva du sliter med.

Jeg legger ved noen artikkler som jeg anbefaler deg å lese. 

 

 

 

Jeg ønsker deg all lykke til!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kjærlighetssorg

Jente med knust hjerte (colourbox.com)

Kjærlighetssorg er noe de fleste av oss opplever før eller siden. Hjertet ditt blir knust. Alt føles svart og trist. Hvordan skal du klare å komme over den du har elsket av hele ditt hjerte?

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett. Her kan du lese litt om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forelskelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forelskelse